Kvartet Krt ob Lipi sprave

Objavljeno: .

Kvartet Krt ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah (foto I. Herceg)Med številnimi spravnimi prizadevanji, ki jih je spodbudila demokratizacija in osamosvajanje Slovenije, je na vidnem mestu pobuda skupine javnih osebnosti, ki so se prizadevali za postavitev tudi navzven vsem vidnega simbola spravnih procesov. Tako so leta 1989 na ljubljanskih Žalah na zemlji iz Kočevskega Roga, Teharij in Podutika posadili lipo sprave, dve leti kasneje pa je bila ob njej postavljena tudi lesena skulptura Križanega, ki jo je izdelal Stane Jarm.

 

Lipa sprave simbolizira željo po spravi, pa tudi željo po dostojnem pokopu žrtev povojnih pobojev. O spravi govori tudi spominska plošča ob spravni lipi: »Postoj na svetih tleh moj brat in skupaj bova našla pot do blagoslova sprave«.

Leta 1990 so člani državljanske pobude Združeni ob lipi sprave v spomin na povojne poboje razglasili 15. junij za dan krivde, odpuščanja in sprave. Takrat so pod lipo predstavili tudi deklaracijo o narodni spravi.

Pod lipo sprave potekajo tudi vsakoletne spominske slovesnosti, ki so postale že tradicionalne. Takšna slovesnost, obeleženje dneva krivde, odpuščanja in sprave, je bila tudi letos, ko praznujemo 25. letnico slovenske državnosti. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je pred lipo položil venec, je v nagovoru poudaril pomen odpuščanja, s katerim bomo lažje živeli "v eni državi, ki je nastala z našo enotnostjo, in tudi v eni domovini, ker si dveh ne moremo privoščiti". V kulturnem programu so sodelovali basbaritonist Marko Fink, kvartet Krt in recitatorji. Slavnostni govornik je bil akad. prof. dr. Janez Juhant, predsednik Društva združeni ob Lipi sprave.

S fotografijami Ivana Hercega smo pripravili kratek pregled dogajanja na spominski slovesnosti 15. junija 2016 na ljubljanskih Žalah.

Vabimo k ogledu fotoreportaže!

Križani, avtorja Staneta jarma in napisna plošča ob Lipi sprave (foto I. Herceg)

 

 

Tagi/značke: Janez Juhant borut pahor, narodna sprava Dominik Krt lipa sprave polaganje vencev Kvartet Krt