Društvo sv. Jakoba

Monografija Poslušajte štimo mojo dr. Marije Klobčar o potujočih pevcih na Slovenskem

Objavljeno: .

Marija Klobcar 1Dr. Marija Klobčar, višja znanstvena sodelavka Glasbenonarodopisnega inštituta pri Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU v Ljubljani in docentka za folkloristiko in mitologijo, se na znanstveni ravni posveča predvsem družbenemu pomenu pesemske ustvarjalnosti, raziskovanju besedil slovenskih ljudskih pesmi in preučevanju skupnosti. Zanima jo obrobno, prezrto, manj raziskano. To potrjuje tudi njena zadnja monografija z naslovom Poslušajte štimo mojo. Namenila jo je potujočim pevcem na Slovenskem. Izdala jo je Založba ZRC, ZRC SAZU.

Kamniške zgodbe ob koncu poletja

Objavljeno: .

Kamnike zgodbe   21. 8. 2020 030Lep večer, posvečen kamniškim zgodbam, so pripravili pripovedovalci zgodb, glasbeni spremljevalec Jan Tomšič, Knjižnica Franceta Balantiča in Društvo sv. Jakoba. Pripovedovali so Vido Kregar, Ivanka Učakar, Ivan Nograšek, Verena Vidrih Perko, Anže Slana, Breda Podbrežnik Vukmir in Matic Maček. Da je prireditev lahko potekala na samostanskem vrtu gre zahvala novemu gvardijanu frančiškanskega samostana v Kamniku g. patru Cirilu Božiču. Za tehnično pomoč so poskrbeli v društvu Priden možic, iskrena hvala pa gre tudi vsem članom upravnega odbora Društva sv. Jakoba in še marsikomu drugemu, zlasti pa obiskovalcem prireditve, da so upoštevali navodila NIJZ, ki jih zahteva pandemija.

30-letnica poimenovanja zbora po Francetu Gačniku

Objavljeno: .

dsc 0599 14298CeMeP7 France Gačnik v letu 2018 praznuje 30-obletnico poimenovanja po svojem dolgoletnem župniku in kulturno-duhovnem očetu Francetu Gačniku, obenem pa sem tudi sam pri tem udeležen z vodenjem tega zbora vseh 30 let. Obenem smo s pevci zbora – eni manj, drugi več  že 70 let prisotni pri lepšanju bogoslužja s petjem.

V DVOJE OB PŠATI

Objavljeno: .

 

Pavlic JOZEV počastitev slovenskega kulturnega praznika člani Društva sv. Jakoba vljudno vabimo na srečanje s pesnikom, časnikarjem in publicistom JOŽEFOM PAVLIČEM z naslovom V DVOJE OB PŠATI, ki bo v petek, 9. februarja, ob 19. uri v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku. Z njim se bo pogovarjala dr. Marjeta Humar, pesmi bosta interpretirala Barbara Božič in Tone Ftičar, praznično vzdušje bo z zvoki citer obogatil Tomaž Plahutnik.

Dr. Marjeta Humar