25 let samostojne Slovenije: Slovesnost v Šmarci ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

Objavljeno: .

IMG 1120V soboto, 26. 12. 2015, je v Domu krajanov v Šmarci potekala slovesnost z naslovom 25 let samostojne Slovenije, ki so jo v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti pripravili Društvo Demos na Kamniškem, Društvo general Maister Kamnik, Krajevna skupnost Šmarca in Območni odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Kamnik – Komenda.

Med gosti v nabito polni dvorani, kjer je zmanjkalo stolov za vse, ki so s svojo prisotnostjo želeli izraziti domovinsko pripadnost, je bil tudi celotni politični vrh občine Kamnik, na čelu z županom Marjanom Šarcem, obema podžupanoma Matejem Slaparjem in Igorjem Žavbijem in številnimi občinskimi svetniki, mag. Matej Tonin, poslanec v Državnem zboru ter načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak. Prisotni na slovesnosti so še posebej toplo pozdravili gospo Tilko Jesenik, sestro slovenskega pesnika Franceta Balantiča, po katerem se od letošnje spomladi dalje imenuje kamniška knjižnica, ki je največja kulturna ustanova v občini Kamnik in Komenda. Poleg mag. Igorja Podbrežnika, Ivana Sekavčnika in Antona Hočevarja, predsednikov treh domoljubnih organizacij, ki so slovesnost pripravile, sta se slovesnosti udeležila tudi Marjan Schnabl, predsednik Zveze slovenskih častnikov območnega združenja Kamnik – Komenda, in Franc Svetelj, član vodstva Zveze društev general Maister.

Foto: Matevž Skamen Foto Matevž Skamen Foto: Matevž Skamen

 

IMG 1136 IMG 1141 IMG 1134
IMG 1109 IMG 1116 IMG 1132
IMG 1115 IMG 1118 IMG 1129

Matjaž Šporar, predsednik Krajevne skupnosti Šmarca, je v pozdravnem nagovoru izrazil zadovoljstvo, da je lahko izrekel dobrodošlico dvorani Krajevnega doma Šmarca zbrani množici ob praznovanju 25. obletnice Dneva samostojnosti in enotnosti. Povedal je, da z optimizmom gleda na prihodnost našega naroda in mlade države, saj trdno verjame, da bo mlado slovensko drevo, ki je začelo pred 25 leti samostojno poganjati, v bodoče dehteče cvetelo in bogato rodilo.

IMG 1124

Marjan Šarec, župan občine Kamnik, je opozoril na pomen plebiscita za samostojno Slovenijo. Povedal je, da je bil to referendum, ki po udeležbi in rezultatih glasovanja presega pomen vseh drugih referendumov, ki smo jih imeli v naši četrt stoletja dolgi zgodovini samostojne države. Takrat se je odločalo, da želimo živeti v samostojni državi, in to je bila želja in zahteva večine prebivalcev Slovenije. Župan je prepričan, da je državne praznike potrebno praznovati, zato se je zahvalil organizatorjem, da so pripravili slovesnost, vsem prisotnim pa je zaželel vse dobro v letu 2016.

 

IMG 1110 IMG 1121 IMG 1126
IMG 1117 IMG 1130 IMG 1135
IMG 1125 IMG 1124 IMG 1147

Slavnostni govornik Jože Berlec je bil pred 25. leti prisoten pri odločitvi za plebiscit, ki jo je sprejelo vodstvo politične koalicije DEMOS. Ta je na spomladanskih volitvah 1990 dobil politično moč, da je odločitev lahko tudi uresničil in seveda zato nosil tudi vso odgovornost. Govornik je osvetlil čas, ko je dozorevala odločitev za samostojno državo, opozoril je na vprašanja, ki so se takrat zastavljala, pa zanje niso imeli odgovorov, saj še nikoli prej niso delali nove države. Na poti do nove države je bilo tudi mnogo ovir, med njimi Berlec omenja mednarodne politične faktorje, ki so želeli ohraniti skupno državo, na vso srečo pa je bilo v Evropi le nekaj politikov, ki so razumeli izraženo ljudsko voljo na plebiscitu in so proces osamosvajanja podprli. Potrebno je bilo mnogo diplomacije, lobiranja in tudi kompromisov, da so projekt samostojne države v letu 1991 lahko izpeljali in tako uresničili ljudsko voljo. Berlec je svoj govor, ki ga v celoti lahko preberemo na povezavi, zaključil z mislijo, da je beseda enotnost v imenu današnjega praznika pogosto neprimerna, čeprav pa »/…/ ob vseh včasih resnično temnih slikah naše situacije prisveti vendar le kakšen svetel žarek. Ta žarek je upanje, na katerem bi morali graditi in vendarle vse te naše delitve končno preseči in popeljati našo državo tja, kamor si večina želimo in kar si naša čudovita deželica zasluži. Občutek imam, da primerna ideja še vedno lahko združi Slovence ne glede na politično usmeritev in da je v Slovencih še vedno nekaj zdrave 'kmečke' pameti, morale in poštenja. To pa so tudi vrline, ki bi morale v poslovnem in političnem svetu biti visoko cenjene, pa žal še niso. Bomo našli človeka, ki bo uspel Slovence povezati v projektu, da tem vrlinam najdemo primerno mesto?«

V kulturnem programu so sodelovali  Mešani pevski zbor Odmev pod vodstvom pevovodkinje Anice Smrtnik, skupina Rudolfi Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra pod vodstvom prof. Marje Kodra, citrarka Eva Poglajen, učenka Glasbene šole Kamnik, ter mlada glasbenika samouka Marko in Tobija Smrtnik. Program prireditve, ki ga je pripravila dr. Marjeta Humar, sta povezovala Ivana Skamen in Igor Jurič. Na koncu so si udeleženci, ki si podobnih državotvornih slovesnosti še želijo, ob prigrizku, kozarcu vina ali soka voščili vse dobro v novem letu. 

Tekst: Igor Podbrežnik

Foto: Primož Zupan

Fotogalerija: Matevž Skamen

Tagi/značke: Demos Rudolf Maister Marjan Šarec Jože Berlec MarjetaHumar Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Krajevna skupnost Šmarca Matjaž Šporar