Tone Stele: Tito in Dan Mladosti

Objavljeno: .

Spominska maa 25. maj naj bi bil rojstni dan Tita, dolgoletnega predsednika razpadle Jugoslavije. Ta dan se je proslavljal kot Dan mladosti z različnimi manifestacijami, osrednja prireditev pa je bila Titova štafeta, ki se je pričela že nekaj dni pred tem dnevom na različnih krajih države, zaključila pa se je v Beogradu »pred našim dragimTitom«. Štafeta je »živela« še nekaj let, dokler se tej manifestaciji niso najprej odrekli slovenski mladinci.

Tito in Dan mladosti sta bila pozabljena skoraj dvajset let. Sedaj pa prihajajo Titove slike in kipi iz ropotarnic ponovno na vidna mesta, odpirajo se Titovi lokali, Dan mladosti pa oživljajo nekateri posamezniki in organizacije. Ena takih prireditev je bila 25. maja pred osnovno šolo Toma Brejca v Kamniku. Imenovala se je: Dan mladosti – športno zabavni program za vse »mlade po srcu«. Organizator prireditve je bil Mladinski center Kamnik.

Vsekakor pa je Tito sporna oseba.Ves čas njegovega vodenja države smo bili prepričani (tudi zaradi pedagoške vzgoje v šoli in medijskega obveščanja), da jo vodi najboljši. V državi je bil mir in socialna blaginja, politično in vojaško smo bili neuvrščeni (to nas je tudi drago stalo), v svetu sta imela tako Tito kot država vidno vlogo.

 

Ne smemo pa pozabiti, kaj se je pod Titovim vodstvom dogajalo takoj po drugi svetovni vojni. Samo v Sloveniji je bilo pobitih vsaj 200.000 ljudi različnih narodnosti, koliko v celotni Jugoslaviji pa sedaj še ne vemo. Morišča imamo tudi v kamniški občini. Največje je na Kopiščih v Kamniški Bistrici, kjer je v zaraščenem gozdu zakopanih, še vedno brez obeležja, med 3.000 do 8.000 ljudi. Tu ni veliko Slovencev, so pa Nemci, Hrvatje in Srbi. Med njimi je veliko starcev in otrok.

Sam se spominjam konjskih vpreg in dolge kolone pešcev, ki se je kmalu po končani vojni vila skozi glavne kamniške ulice od Šutne proti Grabnu, v kateri so bili samo starci, ženske in veliko otrok vseh starosti. Na čelu kolone je hodil pravoslavni pop v značilnem oblačilu in z dolgo brado, kolono pa so obkrožali partizani s puškami v rokah. Meščani smo stali pred hišami in nemo opazovali žalostni sprevod. Verjetno bi ta dogodek kot šestletni otrok pozabil, če ne bi moj oče izrekel nepozabni stavek: »Zapomnite si otroci, vse te revčke bodo pobili.« Kasneje, kadar koli sem šel z očetom v Kamniško Bistrico, mi je vedno pokazal travnate gomile pobitih in se prekrižal.

Zločin je zločin, ne glede kdo ga je storil. V Haagu sodijo tako napadalce kot napadene. Taki zločini tudi ne zastarajo. Ni važno ali so se zgodili včeraj, pred nekaj leti, ali nekaj desetletji. Kasnejša dobra dela jih ne operejo. Tudi glede Tita se bomo morali odločiti, ali ga bomo častili kot ikono, ali pa bomo (radi ali neradi) priznali, da je bil velik grešnik ...

Tagi/značke: množična grobišča, Kamniška Bistrica, občina Kamnik Demos Tone Stele Milan Windschnurer