Demos na Domžalskem v Knjižnici Domžale

Objavljeno: .

 

Demos na Domžalskem v Knjižnici DomžaleZbornik Demos na Domžalskem, ki je izšel konec leta 2020, je dragocen prispevek k razumevanju procesov rojstva demokratične in suverene Republike Slovenije. 7. oktobra 2021 so avtorji zbornik predstavili v Knjižnici Domžale.

V knjigi je objavljen tudi obširen prikaz spopada v Trzinu med vojno za obrambo samostojne Slovenije, ki ga je po objavah in pričevanjih napisal Matjaž Brojan, ter pričevanja nekaterih domžalskih Demosovih pionirjev, od katerih v prispevku posebej izpostavljajo Antona Tomažiča, Ervina Antona Schwarzbartla in Janeza Stibriča. Ob 30-letnici samostojnosti je skupina takrat delujočih v združeni opoziciji in javnih organih pripravila knjigo – zbornik.

V Knjižnici Domžale je v četrtek, 7. oktobra 2021, potekal pogovor o zborniku DEMOS na Domžalskem, ki so ga vodili Igor Podbrežnik, Anton Tomažič in Tomaž Štebe. Zbornik predstavlja čas začetka demokratizacije slovenske družbe in ljudi, ki so se v prelomnem času pridružili osamosvojitvenim težnjam. Z njim želijo obuditi in ohraniti spomin na prelomne trenutke nacionalne zgodovine na Domžalskem.

Tomaž Štebe

Mag. Tomaž Štebe je uvodoma predstavil knjigo DEMOS na Domžalskem, ki obsega: Uvodni prispevki Igorja Podbrežnika: Zgodbe o ljudeh, ki so soustvarjali nacionalna in globalna znamenja časa; Ljudmile Novak: Knjigi na pot; Aleša Hojsa: Vrednote slovenske osamosvojitve; Demos na Domžalskem – dogodki in dokumenti: Demos Slovenije; Demos na Domžalskem; Slovenska demokratična zveza – SDZ Domžale; Slovenska kmečka zveza – SKZ Domžale; Pričevanja Matjaža Brojana: Bitka v Trzinu; Erwin A. Schwarzbartl: Politiko delajo ljudje; Janez Stibrič: V Domžalah Demos in ZSMS; Anton Tomažič: Prvi koraki v demokracijo; Janez Hribar: Vodil nas je čudovit cilj; Janez Škrlep: Prispevki za knjigo Demos na Domžalskem; Tomaž Štebe: Služil, skrbel, pomagal občanom; Janez Gorše: Spomini na čas delovanja Demosa na Domžalskem. Zapis na zadnji strani knjige: 

»Zbornik Demos na Domžalskem posvečamo vsem, ki so prispevali svoje znanje in moči na oltar samostojne Slovenije, in vsem, ki so pred tridesetimi leti na plebiscitu dali svoj glas za samostojno državo in s tem pooblastili koalicijo Demos, da je plebiscitarno voljo udejanjila.« 

Igor Podbrežnik

Igor Podbrežnik v knjigi Demos na Domžalskem uvodoma poudari: 

»Žal pa ne opažamo, da bi se kdo pisanja lotil načrtno, da bi morda celo obstajala strokovna organizacija, podprta z ustreznimi viri za neprekinjeno delovanje, ki bi poskrbela, da se ta del novejše zgodovine celovito razišče. Deloma se to dogaja zaradi zavestnega ignoriranja tistih, ki bi po službeni dolžnosti morali to početi, pa ne; po drugi strani pa tudi tistih, ki imajo pozitivnejši odnos do tega časa, pa mu ne posvečajo ustrezne pozornosti. Zgodovinska distanca pa je vse večja in večja. Ni dobro, da se niti politične stranke, ki so nastale na humusu osamosvojitvenega naboja, ne zanimajo dovolj za lastno politično zgodovino.«

Anton Tomažič

Anton Tomažič je zaznamoval delovanje Demosa na občinski in državni ravni. Bil je med vodilnimi, ki so izstopili iz Slovenske demokratske zveze in ustanovili Narodne demokrate. Po njihovem zastoju se je posvetil poslovni karieri, a s svojimi intervencijami ostaja oblikovalec slovenskega javnega mnenja in zgodovinske zavesti. Iz Demosa na Domžalskem povzemamo nekaj ilustracij tedanjega časa.

Demosovi ljudje niso vstopali v politično tekmo s kapitalom niti z omrežji moči. Zavzemali so prostor, v katerega ne bi mogli vstopiti, če bi ostala na oblasti komunistična elita. Kot aktiven član Demosa je dobro poznal njegov nastanek, ustroj, notranje odnose in njegov način delovanja in je na to zelo ponosen. Bilo je nekaj najboljšega, kar se je slovenskemu narodu zgodilo v vsej njegovi zgodovini! V pravem trenutku se je pojavil Demos z odlično ekipo (kombinacijo mladih odločnežev in starejših modrecev) in znal združiti narod v usodnih časih, tako da je bila prvič v zgodovini ustvarjena samostojna in svobodna slovenska država. Kljub neomajni volji, da dosežejo samostojnost in neodvisnost, so se v Demosu odločili za treznost in premišljenost ter strogo legalističen pristop. Zvezno zakonodajo so odklapljali počasi in sistematično. V tem obdobju je deloval tako na državni kot na občinski ravni. Spomine in dokumente iz prvega dela vsebuje knjiga V objemu slovenske pomladi, ki je izšla pri celovški Mohorjevi založbi. Drugi del pa je opisan v knjigi Demos na Domžalskem, saj so tedaj k Občini Domžale spadale tudi sedanje občine Trzin, Mengeš, Lukovica in Moravče.

 

 Tekst, foto in video: Miro Pivar / Prvič objavil portal Domžalec.