Jože Urbanija: Kamniški župan in svetniki morajo ohraniti svojo verodostojnost in ugled

Objavljeno: .

Preimenovanje kamniške knjižnice so soglasno potrdili Svet občine Kamnik, Svet občine Komenda in Svet knjižnice. V teh svetih so ljudje, ki so bili demokratično izvoljeni in predstavljajo različne politične usmeritve. Prepričan sem, da so se skupaj z županom zavedali, o čem odločajo

.

Vse prav in lepo, dokler ne pride k županu nekdo, ki se ima za edinega, ki lahko odloča o pravilnosti postopka in ustreznosti preimenovanja ter potem objavi pamflet, katerega kakovost in kulturni nivo je ocenil kot sramotnega predsednik  Društva pisateljev Slovenije, Ivo Svetina.

Mislim, da bi Svet občine moral zavrniti ponovno razpravo o preimenovanju knjižnice. Če hoče ohraniti svojo verodostojnost. Ima to res takšno težo, če nekdo pride k županu in ga, recimo «nadere«, potem pa le-ta takoj postavi pod vprašaj svojo odločitev in svoj ugled ter tudi ugled vseh članov Sveta? Pa predpostavimo, da se bodo člani sveta tokrat odločili, da preimenujejo knjižnico po nekom, ki se ni proslavil v kulturi, ampak v revoluciji. Lepo. In potem bo zopet nekdo prišel k županu in mu dal vedeti, kaj je o totalitarnih sistemih deklariral Evropski svet in tudi Ustavno sodišče Slovenije. Župan se bo ustrašil in ponovno sklical Svet,  ki bo ponovno razpravljal o neustreznosti preimenovanja ter sprejel novo imenovanje. Toda zgodbe še ni konec. Zopet bo prišel k županu že znani edini razsodnik o tem, kaj je prav in kaj ne in župan bo ponovno sklical Svet, ki bo ponovno razpravljal o preimenovanju. In morda se bo ta zgodba še večkrat ponovila?

Mislim, da morajo župan in člani Sveta stati za svojo prvotno odločitvijo, če seveda hočejo ohraniti svojo verodostojnost in ugled.

dr. Jože Urbanija, član Sveta Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik

Tagi/značke: občina Kamnik Demos France Balantič protest pesništvo Časnik preimenovanje knjižnice Jože Urbanija