Igor Omerza o akciji Sever in Stanovniku

Objavljeno: .

Omerza Humar 2021V petek, 11.6.2021 je Društvo Demos na Kamniškem v Domu krajanov v Šmarci organiziralo predstavitev knjig Udba in akcija Sever in pravi Obraz Janeza Stanovnika.

Predstavitve knjig se je udeležilo 58 poslušalcev. Zelo poglobljen uvod v zanimivo predavanje je pripravila dr. Marjeta Humar, ki je predstavila tudi predavatelja Igorja Omerzo in nekatera njegova dela. Po zelo zanimivi predstavitvi obeh knjig se je razvila še zelo zanimiva diskusija o njunih vsebinah in tedanji, kot tudi sedanji politični situaciji. Vsekakor sta obe knjigi zelo koristni za osvetlitev predvsem nekaterih ozadij, ki jih mediji namerno zamolčijo, brez teh informacij pa slika družbenega prostora ne more biti celovita in uravnotežena.

Omerza 2021

Udba in akcija Sever

Omerza akcija sever poglavjaOmerza s knjigo predstavlja udbovsko in politično ozadje akcije Sever, s katero je bil leta 1989 v Ljubljani preprečen srbski miting, ni pa ta akcija bila prelom s prejšnjim režimom, še manj pa začetek slovenskega osamosvajanja. Šlo je zgolj za obrambo takratnega slovenskega partijskega vodstva pred Slobodanom Miloševićem, ki je hotel postati novi jugoslovanski socialistični diktator, v svoji knjigi Udba in akcija Sever razkriva raziskovalec polpretekle zgodovine Igor Omerza.

Knjiga govori o mitingih v letih 1988 in 1989, ki jih je predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Srbije Slobodan Milošević hotel pripraviti v Sloveniji. Želel je namreč zrušiti takratno slovensko partijsko vodstvo ter po Črni gori, Vojvodini in Kosovu osvojiti še Slovenijo, da bi lahko postal novi jugoslovanski socialistični diktator.

Knjiga opisuje predvsem preprečitev zadnjega mitinga, ki bi moral biti 1. decembra 1989. Slovensko politično vodstvo, policija in tudi politična alternativa so pritiskali, da se miting prepreči, zato so se za mitingaše meje postavile že na Kolpi oziroma na takratni meji med socialistično Slovenijo in socialistično Hrvaško.

Omerza trdi, da je Udba tukaj odigrala pozitivno vlogo, saj je šlo za obrambo takratne nastajajoče slovenske demokratične skupnosti in posledično se je tudi šlo v osamosvojitev, a takrat seveda še ne. V knjigi dokazuje, da je v tem primeru vloga Udbe bila pozitivna, a da je hkrati še vedno zasledovala tudi slovensko alternativo oziroma nastajajočo opozicijo. Gre za neki dualizem Udbe, ki je še vedno delovala proti demokratičnim silam, hkrati pa je delovala proti temu, da bi Milošević v Slovenijo uvozil svoj tip režima.

Igor Omerza se ni mogel ogniti vloge takratnega notranjega ministra Tomaža Ertla. Zanj pravi, da je v Ertl je v akciji Sever odigral izjemno dobro vlogo. Notranje ministrstvo, javno milico in tajno policijo je dobro organiziral, ampak pred leti je bil odlikovan zaradi svojih osamosvojitvenih teženj, ki mu jih je pripisal takratni predsednik republike Danilo Turk, kar pa ni res. Omerza namreč dokazuje, da je bil Ertl do konca za tako imenovano "avnojsko Jugoslavijo".(več o knjigi TUKAJ)

Pravi obraz Janeza Stanovnika

omerza pravi obrazNikoli ne bi pisal o Janezu Stanovniku, če mu Mestna občina Ljubljana oz. njen župan Zoran Janković ne bi postavila spomenika, je pred zbranimi v Šmarci povedal Igor Omerza. Nikoli ne bi pisal o Janezu Stanovniku, če mu Mestna občina Ljubljana oz. njen župan Zoran Janković ne bi postavila spomenika, pravi avtor knjige Pravi obraz Janeza Stanovnika Igor Omerza. Zdelo se mu je primerno, da o njem napiše kritično politično biografijo, ker je bil fanatično nastrojen proti samostojni slovenski državi, in to v funkciji člana in predsednika predsedstva SRS (obdobje 1984–1990).

Po Omerzi se je začelo že leta 1941, na samem začetku okupacije Slovenije, ko so komunisti, da bi se prikrili, ustanovili »Osvobodilno fronto slovenskega naroda«, ki je bila le krinka za njen revolucionarni projekt, s pomočjo upora proti okupatorju uničevati politične nasprotnike in prevzeti v Sloveniji oblast. To jim je s sistematičnim ubijanjem in sejanjem strahu tudi uspelo, saj so od samega začetka obvladovali in izkoriščali koalicijsko OF za načrtovani revolucionarni povojni prevzem oblasti. Nadvlado so formalizirali z Dolomitsko izjavo in tako postali edino dovoljena politična stranka,« pravi Omerza. V tem prelomnem času je Janez Stanovnik med ljudmi še vedno veljal za krščanskega socialista, kot pa je razvidno iz Omerzove knjige, je bil Stanovnik hitro dobro zapisan pri vodilnih slovenskih komunistih. Takrat je že bil komunist, a je še vedno navzven veljal za krščanskega socialista, kajti, kot sam zatrdi v življenjepisu: »Takoj po sprejemu je izgleda CK KPS smatral za bolj pravilno, da ne sodelujem izrecno v partijskih organizacijah, ker sem med množicami še vedno veljal za krščanskega socialista.

To je bila prefrigana in zahrbtna politika partijskega vrha. Na tem njegovem skrivaštvu, očitno temelji trajno zaupanje, ki mu ga je izkazoval komunistični voditelj Edvard Kardelj.

To je bila prefrigana in zahrbtna politika partijskega vrha. Na tem Stanovnikovem skrivaštvu očitno temelji trajno zaupanje, ki mu ga je izkazoval komunistični voditelj Edvard Kardelj, ki ga je za zvesto delo leta 1952 poslal v New York. Tam je prevzel funkcijo svetnika Stalne misije FLRJ pri OZN. Za takšno službo v tujini si moral biti stoodstotno preverjen in za totalitarni režim najvišjega zaupanja vreden človek (več o knjigi TUKAJ).

Igor Omerza je med predstavitvijo knjige večkrat poudaril, da si Janez Stanovnik ob vsem zapisanem absolutno ne zasluži, da mu je Mestna občina Ljubljana iz davkoplačevalskega denarja postavila spomenik. Omenil je še druge spomenike, ki so bili postavljeni ljudem s sporno, celo udbovsko preteklostjo, hkrati pa tudi ljudi, ki pa bi si po njegovem zaslužili spomenik v Ljubljani. Tako bi si spomenik v Ljubljani zasluži Jože Pučnik, kot velikani osamosvojitve Ciril Žebot, Franc Jeza in Janez Toplišek. Kdaj bodo omenjeni, in še nekateri drugi, dobili spomenike v Ljubljani, Omerza ne ve. Je pa trdno prepričan, da jih bodo, saj se počasi vse izravna.

 

Tagi/značke: Demos Igor Omerza predstavitev knjige