Odstranili sledove mazačev na Kopiščih

Objavljeno: .

Park spomina opomina Kamniška Bistrica (foto Matevž Skamen)Obvestilo o mazaški akciji neznanih storilcev na Kopiščih je že več kot teden stara novica, danes, 3. 6. 2016, pa nas je Matevž Skamen obvestil, da so posledice sovražnega divjanja odstranjene. Gospod Skamen je tako, kot je to poskrbel že lani, tudi letos pomagal, da so odstranili sledovemazaške akcije. Bil je med prvimi na kraju dogodka, njegove fotografije, ki krožijo po internetu, pričajo o neverjetni objestnosti in sovraštvu, ki je gnalo storilce. Objavljamo projekcijo njegovih fotografij, ki pričajo o vandalizmu in kažejo uspešno sanacijo poškodb na kapelici v Parku spomina in opomina Kamniška Bistrica.

 

V noči na ponedeljek, 23. maja, so neznani storilci oskrunili kapelico, posvečeno žrtvam revolucionarnega nasilja v Kamniški Bistrici, ki je bila zgrajena lansko leto in blagoslovljena v ekumenskem duhu 13. junija 2015. Za postavitev kapelice so poleg Društva Demos na Kamniškem, Agrarne skupnosti Meščanska korporacija in Občine Kamnik še posebej zaslužni člani društva Otkrićemo istinu iz Črne gore, še posebej družina Niklanović, ki so s tem dejanjem želeli izkazati poklon svojim sorodnikom, ki so skupaj z drugimi žrtvami izvensodnega poboja ostali dolga desetletja zamolčani v tej alpski dolini.Park spomina opomina Kamniška Bistrica dne 23. 5. 2016 (foto Matevž Skamen)

Neznani storilci so kapelico in bližnjo informativno tablo popackali z oljno barvo ter porisali s kljukastimi križi in napisi z vsebino, ki je pozivala k sovraštvu nasilju. O dejanju, to presega običajni vandalizem, ki je obsojanja vredno dejanje, so bili obveščeni tudi policisti, širšo javnost pa so med drugimi obvestili tudi iz društva Društva Demos na Kamniškem, ki so pri tem izrazili ogorčenje nad tem dejanjem. Žal je bil odziv nacionalnih medijev izjemno medel, razen redkih glasil (Demokracija, Časnik) se o tem dogodku ni pisalo ali govorilo. Nacionalna televizija je na teren sicer poslala novinarsko ekipo, ki se je oglasila pri kamniškem županu in pri mag. Podbrežniku, predsedniku Društva Demos na Kamniškem, da sta podala izjavi v zvezi s tem dogodkom. Žal je kasneje v uredništvu televizije prišlo do odločitve, da so pripravili kratek prispevek brez posnetih izjav in tudi s sliko so se na daleč umaknili vsebini mazaške akcije.

Zdi se, da je bil odziv medijev takšen, kot da bi bila mazaška akcija izvedena na spomeniku, ki ni »naš«. Ne predstavljamo si tako medlega odziva, če bi neznanci popacali spomenik revoluciji, ki stoji v kamniškem parku Evropa.

Molk medijev je vsaj delno nadomestil internet, ki vedno bolj prevzema informacijsko vlogo medijev. Na družabnem omrežju Facebook se je oglasil tudi kamniški župan Marjan Šarec, ki je izrazil mnenje, da je nočna mazaška akcija znova dokazala, »/…/da podpihovanje nestrpnosti ne prinese nič dobrega. Skrunjenje spomenikov je nizkotno in nezrelo dejanje, žal pa ni osamljen primer. K nestrpnosti v družbi največ prispeva politika delitev, ki jo nekateri vodijo že dolgo, saj je sprt narod voda na njihov mlin.«

Sprevrženo mazaško akcijo v Parku spomina in opomina Kamniška Bistrica je na FB najostreje obsodil tudi mag. Matej Tonin, poslanec v Državnem zboru RS, ki je zapisal, da so strahopetci izkoristili noč za svoja dejanja in so s tem predvsem vse povedali o sebi. »Očitno gre za strahovite nestrpneže, sovražnike duha humanizma. Zločinsko dejanje nosi elemente protiverskega, protinarodnega (297. člen KZ) in protihumanega značaja«, meni mag. Tonin in pričakuje odločno ukrepanje organov pregona.

Obsodbi mazaške akcije se je na FB in spletni strani NSi Kamnik pridružil tudi kamniški podžupan Matej Slapar, ki meni da je nočna mazaška akcija na Kopiščih napad na narodno spravo in resnico in tudi za napad na kamniško občino, /…/ in vsa njena prizadevanja za narodno spravo, za spoštljiv in resnicoljuben spomin na tragično novejšo zgodovino našega naroda in za ohranjanje miroljubnega sožitja med našimi občani.« Podžupan Slapar kot krščanski demokrat ne pristaja na sovraštvo, nestrpnost in nasilje, zato se storilcem s to obsodbo miroljubno, a odločno postavlja po robu, pristojne pa poziva, »/…/ da ukrepajo in zaščitijo našo družbo ter demokratično ureditev«.

Na društveni naslov je prišla vrsta pisem, ki so nas utrdile v prepričanju, da vsi še niso otopeli in umolknili v času, ko se v naši državi rušijo demokratične pridobitve in se širi nostalgija za propadlim totalitarnim režimom.

Msgr. Stanislav Zore, nadškof (arhiv Demos na Kamniškem)

Nadškof Msgr. Stanislav Zore nam je napisal: »Žal mi je, da se podobne stvari dogajajo, po drugi strani pa jih je bilo pričakovati; vest namreč preveč boli, da bi mogla pomnik o dejanjih, ki so skrajno zavržna, pustiti pri miru. Treba je 'utišati' pomnik, da bi vest bila manj glasna. Vendar pa vsi vemo, da je to jalovo početje. Resnica bo na slavila zmago.«

Dr. Blaž Komac (foto Erika Klemenc)Dr. Blaž Komac: »Od 'kamniških oblasti' pričakujem 'ostro javno obsodbo' tega sprevrženega dejanja, ki nima zveze s 'četniki', kot se glasi napis, temveč z revščino duha packačev. /…/ Na nas je, ali bo Kamnik našega časa v zgodovinskem spominu ostal kot odprto, strpno mesto ali bo njegova podoba takšna, kakršno želijo nestrpneži in sovražniki duha humanizma, dogovarjanja in strpnosti. Svastika, ki so jo narisali, več pove o mazačih kot o kom drugem – je njihov podpis. /…/ Javna obsodba je toliko bolj potrebna, ker verjetno ne moremo pričakovati, da bodo mazači kazensko ali materialno preganjani, s posledicami pa bi se tako ukvarjal le upravljavec spominskega obeležja.«

Anton Tomažič leta 1988 pred vojaškim sodiščem v Ljubljani (arhiv Anton Tomažič)

Anton Tomažič, poslanec osamosvojitvene skupščine, se na Twiterju sprašuje: »Storilci: komunisti, fašisti ali nacisti?«

Dominik Krt (arhiv Demos na kamniškem)Dominik Krt, glasbeni producent in skladatelj: »Očitno 'UMETNOST' pokvarjenih, poraženih in neproduktivnih NE POZNA MEJA ! Tudi mi, Cerkveni pevski zbor Franceta Gačnika, smo s svojo dejavnostjo MNOGIM trn v peti, glavi in jeziku! Ampak: NE DAMO SE, DOKLER DELAMO DOBRO ! Problem je pri tistih, ki to le GOVORIJO, delajo pa obratno ! Tudi letos smo povabljeni v ROG in k LIPI SPRAVE na ljubljanske Žale..

Brane Bitenc (foto Slamnik)Brane Bitenc, promotor Jakobe poti po Sloveniji: »Kar mirno kri. Storilec je dobil (ne nisem se zmotil) svoje plačilo. Čeprav se to vedno ne vidi takoj. To si upam trditi na podlagi izkušenj. Bog se ga usmili

Vabimo vas k ogledu galerije fotografij, ki nam jih je prijazno odstopil gospod Matevž Skamen.

 

 

Tekst: Igor Podbrežnik

Tagi/značke: množična grobišča, Kamniška Bistrica, AntonTomažič Stanislav Zore, mazaška akcija Park spomina in opomina