Društvo general Maister Kamnik počastilo 80-letnico Maistrove smrti

Objavljeno: .

 
 foto: Franc Svetelj

V soboto, 26. julija 2014, so člani Društva general Maister Kamnik počastili spomin na Maistra ob 80-letnici njegove smrti. V imenu društva so ikebano s cvetjem k Maistrovem spomeniku na Trgu talcev položili podpredsednik društva in generalni sekretar Zveze DGM Rudolf Pfajfar, člani upravnega odbora in nadzornega odbora dr. Marjeta Humar, Niko Pinterič in Franc Svetelj.

Rudolf Maister je bil rojen 29. marca 1874 v Kamniku kot najmlajši sin finančnega uslužbenca Franca Maistra in Frančiške, rojene Tomšič. Oče je bil rojen v pečarski družini na Ptuju, mati pa v kmečki in poštarski družini v Trebnjem na Dolenjskem. Leta 1894 je na Dunaju končal kadetsko šolo, služboval je v Ljubljani, Celovcu, Brucku, Przemyslu, Celju, Gradcu in v Mariboru. Leta 1905 se je poročil z Marico Stergerjevo iz Logatca. V zakonu sta se jima rodila sinova Hrvoje in Borut.

Kot je zapisal Miloš Toni, je Rudolf Maister po upokojitvi začel redno prihajati na Unec, kjer je po teti podedoval hišo. Hiša je bila stara avstrijska mitnica z arkadnim podhodom, skozi katerega je bila speljana cesta čez Hribce v Postojno. Maister si je v njej uredil zbirko starih listin in veliko knjižnico. Tu je pisal tudi pesmi, od katerih so nekatere ponarodele. Tu se je tudi usposobil za amaterskega slikarja in  v tej hiši tudi umrl. Hiša je sedaj prezidana v poslovno stavbo, podhod pa ohranjen. Na nekdanjega lastnika spominja le še spominska plošča.  

   
  Foto: http://stareslike.cerknica.org/

Miloš Toni je tudi zapisal, da je bil general Maister 26. 7. 1934 predolgo na soncu in po kosilu ga je zadela srčna kap, zaradi katere je tega dne tudi umrl. Njegove posmrtne ostanke so naslednjega dne prepeljali v Maribor, kjer je pokopan. Odhod preminulega generala z Unca je bil slovesen. Njegova  častna straža so bili Sokoli, oblečeni v slavnostnih krojih, krsto pa so nosili gasilci. Svečanosti so se, poleg obeh sinov Hrvoja in Boruta, udeležili visoki predstavniki tedanjega slovenskega političnega življenja, tudi zastopniki obmejnih vojaških enot, policije in finančne straže, igrala je godba iz Cerknice, pevci z Rakeka in Unca so se poslovili z nekaj žalostinkami. Krsto so nato odpeljali v Maribor, kjer je bil naslednji dan pogreb.

Ob prevozu njegovih posmrtnih ostankov z Unca v Maribor se je generalu Maistru poklonila velika množica ljudi tudi v Ljubljani in v Celju. V Mariboru so pripravili mrtvaški oder v veži mestnega magistrata, kjer so se od njega poslovili Mariborčani, dne 28. julija 1934 pa so generala Maistra z velikimi častmi pokopali na pobreškem pokopališču v Mariboru. Leta 2006 so njegov grob na pobudo Društva generala Rudolfa Maistra Maribor posebej označili.

 

 

Tagi/značke: občina Kamnik Rudolf Maister Unec Društvo generala Maistra