demos zbornik cas pocasi brise tomsic njegov cas prelomna leta balantic.jpg blagoslov.jpg

Društvo Demos v letu 2016

Objavljeno: .

zastavaZa nami je uspešno poslovno leto. Na naše dosežke smo ponosni, zato želimo, da se tudi naši bralci seznanite z njimi. Upamo, da smo z našim delom opravičili vaša pričakovanja. Želimo si, da nas podpirate tudi v prihodnje.

Predvsem pa si želimo, da se dejavno vključite v naše delo, morda tudi tako, da naša prizadevanja finančno podprete, saj nas ni dovolj in imamo premalo sredstev, da bi dosegli ambiciozne cilje, ki smo jih postavili ob ustanovitvi našega društva.

-        PROJEKT SPOMINJANJE, ki je nadaljevanje projekta Čas počasi briše, se vsebinsko navezuje na polpreteklo zgodovino na Kamniškem. S projektom smo ljudem, ki si to seveda želijo, omogočili, da končno spregovorijo o dogodkih, ki so pomembno zaznamovali njih osebno in njihove družine. Zbrana so bila nova pričevanja o življenju na Kamniškem po končani drugi svetovni vojni, ki bodo v nadaljevanju objavljena v publikacijah, ki jih izdaja društvo oziroma v člankih, ki jih pišejo člani društva in jih objavljajo v različnih publikacijah. Del teh pričevanj bo objavljenih v monografiji Prelomna leta, ki je trenutno v tiskarni in bo javno predstavljena konec januarja 2017.

-        Evropski večer, namenjen politični dediščini pred šestimi leti umrlega politika, sindikalnega voditelja ter častnega občana Kamnika Franceta Tomšiča, in Socialni teden 2016 sta bila, zaradi odpovedi sodelovanja evropskega poslanca dr. Milana Zvera ter izjemnega odziva avtorjev referatov, združena v SIMPOZIJ FRANCE TOMŠIČ IN NJEGOV ČAS. V okviru osrednjega dogodka, ki je 30. septembra potekal v dvorani Doma krajanov v Šmarci od 9.00 do 18.00 ure, sta bili izvedeni dve konferenci za novinarje (prva je bila 23. septembra na sedežu Socialne akademije v Ljubljani), izdali smo publikacijo s povzetki referatov in slavnostnih nagovorov, pridobili film o Francetu Tomšiču ter pripravili pregledno razstavo. Priprave na simpozij so potekale od začetka februarja 2016, v projekt so se vključili tudi zunanji sodelavci iz Socialne akademije, spletnega magazina Časnik, Inštituta za novejšo zgodovino in Krajevne skupnosti Šmarca.

 

-        Organizacija okroglih miz, posvetov in predavanj o aktualnih družbenih vsebinah s področja poslanstva društva ter slovesnosti ob državnih praznikih ali drugih priložnostih:

  • MANJ ZNANE PLATI NAŠE PRETEKLOSTI: Z Urošem Šušteričem, četniškim vojvodo Triglavskim se je pogovarjal sodelavec Študijskega centra za narodno spravo mag. Renato Podbersič. Prireditev je bila v petek, 26. 02. 2016, ob 19.30 uri v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.
  • KRESOVANJE V POČASTITEV 25. OBLETNICE SAMOSTOJNE SLOVENIJE: Slovesnost ob Dnevu državnosti, ki je bila 23. 6. 2016 pod Rebrom v Mekinjah, smo izvedli v sodelovanju z Krajevno skupnostjo Mekinje, Športno kulturnim društvom Mekinje in Društvom za oživljanje starih običajev.
  • MEDNARODNI SIMPOZIJ Z NASLOVOM »DRŽAVLJANI IN DEMOKRACIJA V POST SOCIALISTIČNIH/KOMUNISTIČNIH DRŽAVAH«: Simpozij, ki je bil 6. 10. 2016 v Državnem svetu, je organiziralo Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije v sodelovanju s Fundacijo Konrad Adenauer Stiftung, Socialno akademijo, spletnim magazinom Časnik, Inštitutom dr. Janeza Evangelista Kreka, Društvom Fokus 2031 in Društvom Slovenskih katoliških izobražencev. Igor Podbrežnik, predstavnik Društva Demos na Kamniškem, je sodeloval v četrtem delu simpozija, v katerem so povabljene organizacije civilne družbe v Sloveniji, ki s svojim delom uspešno krepijo demokracijo in socialno vključenost v Sloveniji, predstavile svoje dosedanje delo.

Tagi/značke: Demos France Tomšič Renato Podbersič simpozij letno poročilo socialni teden 2016 prelomna leta vojvoda Triglavski