Tudi na Uncu ohranjajo spomin na generala Rudolfa Maistra Vojanova

Objavljeno: .

 pa221495.jpg - 48.29 Kb               pa221507.jpg - 31.60 Kb

 p3281088.jpg - 33.09 Kb

Postroj Maistrovih dragonarjev v dvorani gasilskem domu na Uncu

Kamnik in kraji na Štajerskem niso edini kraji v Sloveniji, ki ohranjajo spomin na generala Rudolfa Maistra. Še posebej se za ohranjanje spomina na velikega Slovenca trudijo na Uncu, kjer je general preživel zadnje dni svojega življenja.

 dsc01667.jpg - 33.91 Kb

Zbor unških gasilcev pred gasilskim domov, kjer je tudi spomenik Rudolfa Maistra
 
pb210290.jpg - 30.01 Kb 
Bogdan Urbar, podpredsednik NDD general Maister in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Unec na podelitvi priznanj Rudolfa Maistra v Kamniku novembra 2011.
 
 
Unčani so vedno spoštovali generala Maistra in ohranjali spomin nanj in njegova dejanja. Unški gasilci so tudi pospremili generala Maistra ob njegovi smrti na Uncu. Novembra meseca 2011, ob državnem prazniku spomina na Rudolfa Maistra, je Prostovoljno gasilsko društvo Unec prejelo priznanje Rudolfa Maistra za dolgoletno vzorno negovanje zgodovinskega spomina na  generala Maistra že od generalove smrti na Uncu leta1934. Poleg organizacije mnogih kulturnih prireditev, v njegov spomin je društvo pred gasilskim domom postavilo doprsni kip Rudolfa Maistra  in spominsko obeležje Maistrovim borcem z Notranjske.

p3281086.jpg - 32.53 Kb  

Arne Kozina - predsednik NDD general Maister Unec

Na Uncu se čuti, da je spomin na Maistra še kako živ, saj se je gasilskemu društvu pridružilo tudi Notranjsko domoljubno društvo general Maister, podružnična osnovna šola Rudolfa Maistra na Uncu, posluh za obujanje tradicije uporništva in domoljubja pa ima podjetje Kovinoplastika Lož d.d., ki ima na Uncu eno od svojih tovarn, kjer so tudi postali obeležje velikemu slovenskemu generalu. Obletnice dneva generalove smrti, ki je sedaj tudi državni praznik, in generalovega rojstnega dne so priložnost za množična srečanja krajanov. Poleg tega so na Uncu tudi množično obiskani Maistrovi večeri, vsako leto v začetku aprila organizirajo tudi Maistrov pohod in tek na Rapalsko mejo, ki se ga udeleži več kot 500 udeležencev.

         p3281090.jpg - 33.67 Kb p3281092.jpg - 31.06 Kb

Izjemnega pomena pa je prenašanje tradicije mlado generacijo Unčanov, saj učiteljice iz podružnične šole vključujejo svoje učence prav v vse prireditve, ki so posvečene spominu na Rudolfa Maistra.

unec_1.jpg - 21.00 Kb

Prizadevni organizatorji kulturnega in društvenega življenja na Uncu: Bogdan Urbar, podpredsednik NDD general Maister in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Unec, Jože Tišler, podpredsednik Zveze društev general Maister, Majda Palčič Marc, podpredsednica NDD general Maister Unec, Arne Kozina, predsednik NDD general Maister Unec, in Karmen Petrič, tajnica NDD general Maister Unec.

Unčani so lahko svetel zgled drugim slovenskim krajem, ki ga je potrebno posnemati. Priporočamo, da vam, da se na poti proti slovenskemu morju ustavite na Uncu, se pred gasilskim domom poklonite generalu in pesniku Vojanovu, ogledate stalno razstavo. Če pa vam čas dopušča, vam priporočamo, da se odpravite proti Hribcem, kjer so še vedno dobro ohranjeni ostanki utrdb na nekdanji meji z Italijo, ki je bila krivično določena z Rapalsko pogodbo po končani prvi svetovni vojni.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------