Govoriti resnico takrat, ko je nevarno, je vredno človeka

Objavljeno: .

Franc Krašna in Filip Terčelj9. januarja 2016 je v župnijski cerkvi sv. Antona v Železnikih ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore daroval sveto mašo ob 70. obletnici mučeniške smrti Filipa Terčelj a ter njegovega sobrata duhovnika, davškega župnika Franca Krašne. Po sveti maši je Mešani pevski zbor "Anton Foerster" iz Ljubljane, pod vodstvom zborovodje Damijane Božič Močnik in glasbeni spremljavi organista Tomaža Močnika, pripravil spominski koncert Terčeljevih in drugih pesmi: »Tolažite, tolažite moje ljudstvo!«

» Živeti v resnici je pomembno, nista pristala, da bi se širila laž, resnica ju je gnala, da bi se potegnila za ljudi, govoriti resnico takrat, ko je nevarno, je vredno človeka, takrat je krst živ!" je o duhovnikih dejal msgr. Stanislav Zore.

Spominsko mašo je daroval nadškof Stanislav Zore

Franc Krašna, ki je sredi leta 1945 prišel za župnika v Sorico in Davčo, Filip Terčelj sta se 7. januarja 1946 skupaj odpravljala peš proti Železnikom in naprej proti Ljubljani. Na poti so ju privrženci takratnega režima zajeli, ju zahrbtno pokončali v Štulcovi grapi v Davči in na mestu zločina zakopali. Domačini so najprej našli brevir, ki jim je pokazal, kje je grob. V četrtek, 7. januarja 2016, točno 70 let po usmrtitvi, je dekan škofjeloške dekanije Simon Fortuna blagoslovil spominsko obeležje – križ v Štulcovi grapi v Davči. 

Spominska plosca na grobu Franca Krašne in Filipa Terčelja

»S sveto mašo in koncertom ohranjamo živ spomin na umorjena duhovnika in hkrati izražamo hvaležnost za njuno pričevanje vere in bogato duhovno dediščino, ki sta jo zapustila vsak na svoj način v pisani besedi, pesmi ter z osebnim pričevanjem« je župnik Tine Skok zapisal v repertoarnem listu za koncert številnih Terčeljevih pesmi, ki jih je po končani maši v cerkvi sv. Antona v Železnikih izvedel Mešani pevski zbor Anton Foerster Železnikih.

Spominski koncert Terčeljevih pesmi

 

Tekst: Renata Valh Pintar

Foto: Barbara Debeljak

Tagi/značke: nadškof Zore Železniki Dava Filip Terčelj Franc Krašna mučniška smrt revlucionarno nasilje