Valentin Zabavnik: Novo poimenovanje razdvaja

Objavljeno: .

Valentin ZabavnikMineva dober teden dni od odločanja Občinskega sveta Kamnik o preimenovanju Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik v Mestno knjižnico Kamnik – Komenda, nepotrebne točke dnevnega reda.

Spomladanski sklepi obeh občinskih svetov, kamniškega in komendskega, o poimenovanju knjižnice po pesniku Balantiču so pomenili veliko olajšanje v slovenskem prostoru, ki krčevito išče pot k spravi. Bil sem ponosen na soglasno sprejeta sklepa na dveh obravnavah, ki sta pokazala zgled celotni Sloveniji, kako je možno z dejanji doseči pomiritev. Upal sem, da nam bo to demokratično dejanje dalo novo moč, da bomo kot narod zaživeli na polno ter reševali vse težave. Kljub temu da je bila podpora za poimenovanje velika, saj jo je podpisalo več kot 80 kamniških intelektualcev, je 15 občinskih svetnikov sedaj klonilo in v prvi obravnavi podprlo preimenovanje in izgon Franceta Balantiča iz javnega prostora njegovega rodnega mesta. Kar nehote se mi je spomin vrnil v leto 1993, ko smo v Titanu organizirali stavko in odstavili nepošteno vodstvo. Naslednje dni se je delo normalno nadaljevalo, a v ozadju se je že pripravljalo zastraševanje v obliki grozilnih pisem, anonimk, diskreditacij. To se je preneslo tudi na svojce in sodelavce. Organizatorji preprečitve nepoštenega lastninjenja Titana smo bili ožigosani kot kriminalci, ki jih mora družba izločiti in z nami obračunati. Mar se nam ne dogaja zdaj nekaj podobnega na kulturnem področju? Ali smo res nemočni pred spretno izpeljano igro Iztoka Čebaška? Ta je preko spletnega portala Kamnik Info, potem ko je knjižnica že dva meseca nosila novo ime, pričel z režirano gonjo. S skrajno žaljivimi, sramotnimi članki, v katerih je pesnika lažno obtožuje zlo- činov in blati predlagatelje ter podpornike novega imena knjižnice, umetno ustvarja sovraštvo! A je možno z dokumenti Udbe dokazati, da so Čebaškove trditve laž, saj tudi po natančnem preverjanju o Balantiču niso mogli najti nobenega zločina. Ali 15 občinskih svetnikov res ne vidi, kako manipulira z njimi? Kako si bodo povrnili pokončno držo, samostojnost in svobodo? Sam sem bil dva mandata član občinskega sveta, a takšnim nedemokratičnim pritiskom nismo podlegali. Bile so popolnoma legitimne odločitve. Da bi pa svetniki večinsko glasovali, da so se zmotili, je pa unikum v Sloveniji! Pa vendar še ni vse izgubljeno. Še je upanje, da se v imenu kulture dialoga in kulture razmišljanja izganjanje pesnika morda zaustavi: 17. decembra bo na potezi komendski občinski svet, ki bo o preimenovanju Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik odločal v prvi obravnavi. Upam, da bo 15 članov občinskega sveta sosednje občine preprečilo uresničenje sramote, ki nam jo je vsem nakopala odločitev 15 članov našega občinskega sveta. Še vedno upam, da bo ponovna pomiritev v našem mestu mogoča.

Foto: Kamnik.si

V tiskani obliki je tekst objavljen v Kamniškem občanu št. 19, ki je izšel 11.12.2015.

Tagi/značke: Komenda France Balantič preimenovanje knjižnice Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik Valentin Zabavnik občinski svet Kamnik