David Tasić: Varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer

Objavljeno: .

Tasi

 

Demokracija na preizkušnji

Na Kamniškem opažamo popolno odsotnost vsebin, kakorkoli povezanih z dogodki, ki jih v podporo Janezu Janši, voditelju Slovenske demokratske stranke, organizira Odbor 2014.

 

Objavljamo govor, ki je bil prebran na srečanju Odbora 2014 z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, s katerim je David Tasić predstavil trenutno stanje duha in raven resnične demokracije v Sloveniji.

Že 26 let je minilo od znamenitih zgodovinskih dogodkov na Roški, ki so pomenili radikalen preobrat v dotedanjem pojmovanju človekovih pravic v nekdanji socialistični Jugoslaviji. Mineva že 24 let od kar imamo novo državo, ki je v svojo Ustavo zapisala varovanje človekovih pravic kot eno izmed najvišjih vrednot slovenske družbe. Tudi Vaša funkcija Varuha človekovih pravic v Republiki Sloveniji govori o tem, da smo človekove pravice v pravni teoriji postavili zelo visoko in da smo želeli zgraditi družbo z visokimi standardi na tem področju.

 

 31. maja 2014 je minilo 26 let od začetka procesa proti četverici JBTZ. Proces proti četverici je bil poskus spretnega zatrtja civilne družbe, ki se je vse bolj organizirala, hkrati pa tudi primer reševanja lastne pozicije nelegitimnih slovenskih oblastnikov v času, ko so razpoke v železni zavesi postajale vse večje.

Sodni proces proti četverici, znani po kratici JBTZ, se je začel 18. julija 1988, vrhunec pa je dosegel z demonstracijami na Roški in ustanovitvijo Odbora za varstvo človekovih pravic. Pogled nazaj pove, da so iz teh dogodkov vzcvetele prve kali pomladnega vrenja in da so se konec osemdesetih let začele izrisovati prve osamosvojitvene težnje.

David Tasić, eden od znamenite četverice JBTZ, je bil obsojen na 6 mesecev zapora, višje vojaško sodišče mu je kazen zvišalo na eno leto zapora. V samici vojaškega zapora je bival dva meseca leta 1988, naslednje leto pa še dva meseca v civilnem zaporu na Igu pri Ljubljani.

Žal, v praksi se je v obdobju teh poosamosvojitvenih 24-ih letih, dogajalo in se še naprej dogaja marsikaj, kar je v popolnem nasprotju s tistim, kar je zapisano v slovenski Ustavi.

Prvič: V vseh teh letih nismo opravili svoje civilizacijske dolžnosti in dostojno pokopali mrtvih iz bratomorne vojne, slovensko pravosodje pa je padlo na izpitu in ni procesiralo nobenega od zločincev zaslužnih za genocidna dejanja nad lastnim narodom v času vojne in po njej.

Drugič: Skoraj dvajset let se nihče v tej državi ni resno zanimal za usodo tisoče izbrisanih sodržavljanov, ki so ostali brez osnovnih človekovih pravic in dostojanstva. Politika se je z njimi ukvarjala šele ko je to postalo politično donosno in oportuno, in šele evropsko pravosodje je opozorilo na prave razsežnosti problema. Naše pravosodje pa je tukaj zopet padlo na izpitu pravne zaščite državljanov, in če hočete, na izpitu človečnosti.

Tretjič: V kako globoki moralni krizi tiči naša družba, se je pokazalo tudi v prvih letih po izbruhu ekonomske krize, ko so na cesti brez plačila ostali domači in tuji delavci. Verjetno se še spomnite žalostnih prizorov obubožanih in ponižanih delavcev, ki so k nam prišli z velikim upanjem, a smo jih iz države odpravili kot nekaj nepotrebnega, čeprav so z nami in za nas gradili infrastrukturo, ki jo je Slovenija v letih konjukture potrebovala. Naša država je s svojimi nadzornimi funkcijami tukaj povsem odpovedala, in s človekovimi pravicami smo bili zopet na psu.

 

V času pred usodnimi dogodki leta 1988 je bil David Tasič novinar in urednik pri časopisu Mladina, kot kolumnist, dopisnik in publicist pa je sodeloval tudi v najpomembnejših mladinskih revijah v Jugoslaviji, ki so osemdesetih letih prejšnjega stoletja predstavljali pomembne otoke relativne medijske svobode v takratni skupni državi.

Četrtič: Zadnji dogodki v zvezi s sojenjem v zadevi Patria pa že pomenijo rušenje stavbe na katerih slonijo človekove pravice in načenjajo same temelje demokracije.

Imam vtis, ki ga delim s stotisočimi državljani naše dežele, da slovensko pravosodje zopet sodi po političnem prepričanju, in ne po zakonih, ki bi morali biti za vse državljane enaki. Obstajajo resni indici, da slovensko pravosodje sodi Janezu Janši in ostalim v zadevi Patria celo po nareku vplivnih struktur iz bivšega totalitarnega režima in da imamo v Sloveniji opraviti z montiranim političnim procesom. Janši, daleč najvplivnejšemu liderju opozicije, slovensko pravosodje sodi iz prepričanja, da je moteč in destruktiven dejavnik v slovenski politiki, ki ga je treba s politične scene odstraniti z vsemi sredstvi, tudi s pomočjo indicev in brez vsakršnih dokazov.

Seveda, o Janezu Janši, politiku in vodji opozicije, lahko mislite in pišete vse kar želite, če le ni osebno žaljivo, saj je svoboda govora tudi bistvo demokracije. Toda ne morete Janezu Janši soditi in ga obsoditi brez dokazov, ne morete ga odstraniti s politične scene na ta način, ker ta način političnega obračunavanja najeda same temelje demokracije, za katero se zavzemam že vse svoje življenje.

 

David Tasić je po prihodu iz zapora je ustanovil eno prvih neodvisnih privatnih založb v Sloveniji, Založbo Karantanija. Sprva je Založba Karantanija objavljala aktualna publicistična in literarna dela, ki so bila prepovedana ali zamolčana v totalitarnem socialističnem sistemu, od leta 1992 pa se posvečajo skoraj izključno slovenskim klasikom ter mladinskim in otroškim sodobnim slovenskim in svetovnim avtorjem. David Tasič je sedaj je pri Založbi Karantanija, ki jo še vedno vodi, kot urednik in založnik objavil nekaj tisoč knjig in publikacij, med njimi tudi nekaj svojih avtorskih knjig in izborov. 

 

Zato je ta proces točka preloma, lakmusov papir, test demokratične zrelosti naše družbe, križišče, ki bo pokazalo koliko resno mislimo z demokracijo, človekovimi pravicami in evropskimi civilizacijskimi vrednotami. To je križišče, ki bo pokazalo v kakšno smer bo šla naša družba v bodočnosti. Zato tega trenutka ne kaže zamuditi, draga Vlasta, Varuhinja človekovih pravic-zato se je treba oglasiti, ker to je ne samo vaša profesionalna potreba, temveč tudi vaša državljanska dolžnost.

Sam sem 24 let samo opazoval destruktivne pojave v naši družbi, tiho in molče trpel ob slikah in glasovih ponižanih državljanov, gradil svoje stališče do slovenske politike in slovenske novejše zgodovine, zdaj, ko so na preizkusu temelji naše demokracije, temelji politične svobode in temelji človekovih pravic- ne morem biti tiho in samo opazovati. Zdaj je treba vstati in reči- to ni prav, tako se ne sodi, tako se ne gradi družba prihodnosti.

Pridite, Varuhinja človekovih pravic, pridite kdaj pred sodišče in se vprašajte zakaj vsak tretji državljan Slovenije ne verjame, da je sojenje Janši pravično, tretjina pa o tem nima stališča. Vprašajte se, zakaj dan za dnem, po vročini in dežju, vztraja na stotine državljanov v veri, da sojenje Janezu Janši in ostalim v aferi Patria ni bilo pravično. Pridite in spregovorite tem ljudem, ki predstavljajo lučke demokracije. Ne dovolite, da te lučke ugasnejo, ker bo s tem ugasnila tudi naša demokracija.

Govor je bil prebran na srečanju Odbora 2014 z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, 5. avgusta 2014.

 

Tagi/značke: občina Kamnik David Tasić Vlasta Nussdorfer Varuh človekovih pravic Odbor 2014