Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik pod vodstvom Dominika Krta obogatil osrednji praznik župnije Veržej in Marijanišča

Objavljeno: .

Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik iz Stranj pod vodstvom organista Dominika Krta  Praznovanje Marije Pomočnice je v salezijanski tradiciji temelj, ki ga je postavil sam Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev, sotrudnikov in sester Hčera Marije Pomočnice. Tudi v Veržeju se že stoletje praznuje njen praznik, letošnjega praznovanja pa so se udeležil tudi pevke in pevci Cerkvenega mešanega pevskega zbora France Gačnik iz Stranj pod vodstvom organista Dominika Krta.

Pozni november za pesnika Balantiča

Objavljeno: .

Cerin bV torek, 29. 11. 2016, je minilo 95 let od rojstva velikega slovenskega pesnika, Kamničana Franceta Balantiča. V teh  mračnih novembrskih dneh se spominjamo tudi Balantičeve tragične smrti, ki ga je doletela le nekaj dni pred praznovanjem svojega dvaindvajsetega rojstnega dne.

Biografska pripoved Pozni november za pesnika o  Francetu Balantiču, napisal jo je France Pibernik, ki se že zelo dolgo časa poglablja v podrobnosti pesnikovega življenja in njegove izjemne ustvarjalnosti, je zajela celotno pesnikovo kratko življenjsko pot, ki se je začela v zadnjih novembrskih dneh leta 1921.

Dokumentarec o JLA, cenzuriran, spet vrnjen v spletni arhiv TV Slovenija

Objavljeno: .

arehNa praznik dneva suverenosti, 25. 10. 2016, ki je posvečen odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, s čemer smo dosegli popolno suverenost na ozemlju naše države, je RTV SLO na 1. programu predvajala dokumentarni film zgodovinarja dr. Valentina Areha o JLA, njeni vlogi v družbi, o maršalu Titu, o razpadu Jugoslavije.

Posnetek tega filma smo shranili, da si ga lahko ogledate in si sami ustvarite mnenje, kdo in zakaj je ukazal cenzuro.

Kvartet Krt ob Lipi sprave

Objavljeno: .

Kvartet Krt ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah (foto I. Herceg)Med številnimi spravnimi prizadevanji, ki jih je spodbudila demokratizacija in osamosvajanje Slovenije, je na vidnem mestu pobuda skupine javnih osebnosti, ki so se prizadevali za postavitev tudi navzven vsem vidnega simbola spravnih procesov. Tako so leta 1989 na ljubljanskih Žalah na zemlji iz Kočevskega Roga, Teharij in Podutika posadili lipo sprave, dve leti kasneje pa je bila ob njej postavljena tudi lesena skulptura Križanega, ki jo je izdelal Stane Jarm.

Marjeta Humar: Rudolf Maister in slovenstvo

Objavljeno: .

HUMARMineva dvajset let, ko smo prvič praznovali občinski praznik, ki je posvečen spominu na rojstvo velikega Slovenca in Kamničana, generala Rudolfa Maistra. V Kamniškem občanu št. 7, ki je izšel 11. aprila 1996, je dr. Marjeta Humar, ki je bila takrat podpredsednica občinskega sveta in predsednica komisije za določitev datuma občinskega praznika, objavila prispevek z naslovom Rudolf Maister in slovenstvo, ki je še kako aktualen za današnji čas.