Tomsic letak

Razstava France Tomšič in njegov čas, ki sta jo pripravila Igor Zemljič, višji bibliotekar, vodja knjižnice na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani, in Marta Lavrič Tomšič, univ. dipl. soc., postavila pa sta jo Janez Repanšek  in Leon Pirman, bo v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik zaradi izrednega zanimanja na ogled še vsaj do sredine meseca maja 2017.

 

Ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar (Druzina.si)Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakob vabita na predavanje NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR, EDEN OD OČETOV SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.Pomemben del naše zgodovine bo predstavil msgr. dr. ANTON JAMNIK,  pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani.

V   a   b   i   m   o

Vas na predavanje

NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR,

EDEN OD OČETOV

SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI,

ki bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri

v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.

Pomemben del naše zgodovine bo predstavil

msgr. dr. ANTON JAMNIK,

pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti

v Ljubljani. 

Srečanje s Slovenci na avstrijskem Koroškem

13. maja 2017 vabimo na romanje po Ziljski dolini na avstrijskem Koroškem. Romanje je pripravil Vido Kregar, vodil pa ga bo Stanko Trap, župnik v Marijini cerkvi v Bistrici na Zilji, ki sta pripravila naslednji program.

Namen romanja: srečanje s Slovenci na Koroškem 

Prijava: Prijavite se do 1. maja na telefon 031 564 705 (Marjeta Humar), ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., ali vrzite listek s prijavo  v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku. 

Plačilo: 30 evrov je treba poravnati do 5. maja: vrzite kuverto z denarjem in svojim imenom v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku ali pa denar oddajte Marjeti Humar, Vidu Kregarju ali Leonu Pirmanu (Demos). 

Na skupno pot in romanje vabita

Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakoba.

Pozni november za pesnika Balantiča

Objavljeno: .

Cerin bV torek, 29. 11. 2016, je minilo 95 let od rojstva velikega slovenskega pesnika, Kamničana Franceta Balantiča. V teh  mračnih novembrskih dneh se spominjamo tudi Balantičeve tragične smrti, ki ga je doletela le nekaj dni pred praznovanjem svojega dvaindvajsetega rojstnega dne.

Biografska pripoved Pozni november za pesnika o  Francetu Balantiču, napisal jo je France Pibernik, ki se že zelo dolgo časa poglablja v podrobnosti pesnikovega življenja in njegove izjemne ustvarjalnosti, je zajela celotno pesnikovo kratko življenjsko pot, ki se je začela v zadnjih novembrskih dneh leta 1921.

Dokumentarec o JLA, cenzuriran, spet vrnjen v spletni arhiv TV Slovenija

Objavljeno: .

arehNa praznik dneva suverenosti, 25. 10. 2016, ki je posvečen odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, s čemer smo dosegli popolno suverenost na ozemlju naše države, je RTV SLO na 1. programu predvajala dokumentarni film zgodovinarja dr. Valentina Areha o JLA, njeni vlogi v družbi, o maršalu Titu, o razpadu Jugoslavije.

Posnetek tega filma smo shranili, da si ga lahko ogledate in si sami ustvarite mnenje, kdo in zakaj je ukazal cenzuro.

Kvartet Krt ob Lipi sprave

Objavljeno: .

Kvartet Krt ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah (foto I. Herceg)Med številnimi spravnimi prizadevanji, ki jih je spodbudila demokratizacija in osamosvajanje Slovenije, je na vidnem mestu pobuda skupine javnih osebnosti, ki so se prizadevali za postavitev tudi navzven vsem vidnega simbola spravnih procesov. Tako so leta 1989 na ljubljanskih Žalah na zemlji iz Kočevskega Roga, Teharij in Podutika posadili lipo sprave, dve leti kasneje pa je bila ob njej postavljena tudi lesena skulptura Križanega, ki jo je izdelal Stane Jarm.

Marjeta Humar: Rudolf Maister in slovenstvo

Objavljeno: .

HUMARMineva dvajset let, ko smo prvič praznovali občinski praznik, ki je posvečen spominu na rojstvo velikega Slovenca in Kamničana, generala Rudolfa Maistra. V Kamniškem občanu št. 7, ki je izšel 11. aprila 1996, je dr. Marjeta Humar, ki je bila takrat podpredsednica občinskega sveta in predsednica komisije za določitev datuma občinskega praznika, objavila prispevek z naslovom Rudolf Maister in slovenstvo, ki je še kako aktualen za današnji čas.

Govoriti resnico takrat, ko je nevarno, je vredno človeka

Objavljeno: .

Franc Krašna in Filip Terčelj9. januarja 2016 je v župnijski cerkvi sv. Antona v Železnikih ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore daroval sveto mašo ob 70. obletnici mučeniške smrti Filipa Terčelj a ter njegovega sobrata duhovnika, davškega župnika Franca Krašne. Po sveti maši je Mešani pevski zbor "Anton Foerster" iz Ljubljane, pod vodstvom zborovodje Damijane Božič Močnik in glasbeni spremljavi organista Tomaža Močnika, pripravil spominski koncert Terčeljevih in drugih pesmi: »Tolažite, tolažite moje ljudstvo!«

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta