Protestiramo zoper politični kadrovski cunami na RTV

Objavljeno: .

 

Izražamo polno razumevanje do čedalje glasnejših pobud glede neplačevanja obveznega RTV-prispevka. Zakaj bi vam plačevali prispevek za to, kar ste nam ukradli?Podpisani predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestiramo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje sledi pluralnosti javnega zavoda, ki bi moral biti v službi vseh Slovencev.Protestiramo zoper ta nasilni prevzem in obsojamo, da ste zamenjali večino oseb na vodilnih funkcijah Javnega zavoda RTV Slovenija. Ta politična čistka se nadaljuje nad posameznimi TV voditelji in novinarji. Izrazi sovraštva in izločanja, ki jih vaši vplivni prijatelji objavljajo na družbenih omrežjih, napovedujejo nadaljnjo agresijo. Ogrožene in pod udarom so med drugim oddaje Arena, Intervju, Utrip, Pričevalci, kjer smo Slovenci raznolikih nazorskih pogledov lahko spremljali profesionalno artikulirane, strpne, informativne in za gledalce privlačne predstavitve slovenske zgodovinske in politične stvarnosti, ter se ob takšnih glasovih pristne, demokratične slovenske omike tudi sami kultivirali.

Javni zavod RTV Slovenija mora omogočati, da njegove oddaje izražajo raznolike svetovne nazore, politična prepričanja in kulturne potrebe raznih krogov slovenskega prebivalstva, tako mestnih kakor podeželskih, tako modernih kakor tradicijskih. Nazori, občutja in teženja raznolikih socialnih, kulturnih in duhovnih profilov Slovencev morajo biti zakon in mera, po kateri se ravnajo uredniki pri izbiri vsebine programov.

Izražamo polno razumevanje do čedalje glasnejših pobud glede neplačevanja obveznega RTV-prispevka


Protestiramo, da si novo vodstvo zavoda prizadeva prav nasprotno in zatira zadnje ostanke pluralnosti. Takšno politično polaščanje skupne javne ustanove je zavržno.

Neprofesionalno in sramotno je, da javni zavod RTV Slovenija, ki je last vseh Slovencev, klone v servilno podložništvo politiki. Svet zavoda še nikoli od leta 1990 ni bil sestavljen tako enoumno in politično kakor zdaj.

S takim nasilnim ravnanjem se vodstvo zavoda RTV Slovenija vrača v dobo enoumnega političnega nasilništva, kakor v bivšem režimu: jemlje nam pravice, ki pripadajo vsem.

Zato izražamo polno razumevanje do čedalje glasnejših pobud glede neplačevanja obveznega RTV-prispevka. Zakaj bi vam plačevali prispevek za to, kar ste nam ukradli?

Prebudimo Slovenijo, Vlasta Doležal Rus

Vseposvojitev, Romana Bider

Nova Slovenska zaveza, dr. Matija Ogrin

Združeni ob lipi sprave, dr. Janez Juhant, zasl. prof.

Demos na Kamniškem, Jože Berlec

 

Tagi/značke: Ob lipi sprave protest Demos na Kamniškem Vseposvojitev Prebudimo Slovenijo Nova slovenska zaveza RTV Slovenija