Tomsic letak

Razstava France Tomšič in njegov čas, ki sta jo pripravila Igor Zemljič, višji bibliotekar, vodja knjižnice na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani, in Marta Lavrič Tomšič, univ. dipl. soc., postavila pa sta jo Janez Repanšek  in Leon Pirman, bo v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik zaradi izrednega zanimanja na ogled še vsaj do sredine meseca maja 2017.

 

Ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar (Druzina.si)Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakob vabita na predavanje NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR, EDEN OD OČETOV SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.Pomemben del naše zgodovine bo predstavil msgr. dr. ANTON JAMNIK,  pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani.

V   a   b   i   m   o

Vas na predavanje

NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR,

EDEN OD OČETOV

SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI,

ki bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri

v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.

Pomemben del naše zgodovine bo predstavil

msgr. dr. ANTON JAMNIK,

pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti

v Ljubljani. 

Srečanje s Slovenci na avstrijskem Koroškem

13. maja 2017 vabimo na romanje po Ziljski dolini na avstrijskem Koroškem. Romanje je pripravil Vido Kregar, vodil pa ga bo Stanko Trap, župnik v Marijini cerkvi v Bistrici na Zilji, ki sta pripravila naslednji program.

Namen romanja: srečanje s Slovenci na Koroškem 

Prijava: Prijavite se do 1. maja na telefon 031 564 705 (Marjeta Humar), ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., ali vrzite listek s prijavo  v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku. 

Plačilo: 30 evrov je treba poravnati do 5. maja: vrzite kuverto z denarjem in svojim imenom v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku ali pa denar oddajte Marjeti Humar, Vidu Kregarju ali Leonu Pirmanu (Demos). 

Na skupno pot in romanje vabita

Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakoba.

Kamniški Demos izdal zbornik pričevanj o dogodkih v prelomnem letu 1945

Objavljeno: .

Naslovna stran knjige Prelomni čas, ki je konec leta 2016 izšla pri Društvu Demos na Kamniškem. Knjiga bo v kratkem na voljo bralcem, javna predstavitev pa se načrtuje za 24. 2. 2017.

Zbornik je pripravilo in izdalo Društvo Demos na Kamniškem v okviru projekta Pravica do groba. Z njim nadaljujemo zapisovanje spominov, ki smo ga začeli leta 2013 z zbornikom Čas počasi briše, v katerem smo zbrali pričevanja prisilnih mobilizirancev v nemško vojsko med drugo svetovno vojno iz občin Kamnik in Komenda.

 

 

Društvo je bilo leta 2012 soorganizator osrednje slovenske prireditve v spomin na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki je potekala v Uršulinskem samostanu v Mekinjah.

V knjigi Čas počasi briše so objavljena pričevanja kamniških in komendskih mobilizirancev v nemško vojsko, objavljen pa je tudi prispevek Verene Vidrih Perko Pravica do groba, ki je spodbudil aktivnosti za ureditev Parka spomina in opomina Kamniška Bistrica na Kopiščih

Prireditev je bila posvečena prisilno mobiliziranim Slovencem v nemško vojsko v času II. svetovne vojne. Po prireditvi se je začelo zbiranje pričevanj še živečih kamniških in komendskih mobilizirancev, ki smo jih objavili v knjigi Čas počasi briše (2013). Ob nastajanju te knjige, še bolj pa v času naših prizadevanj za ureditev Parka spomina in opomina Kamniška Bistrica na Kopiščih in gradnje spominske kapelice (2015) smo zaznali željo ljudi, da bi zapisali in objavili pričevanja o ljudeh in dogodkih ob koncu II. svetovne vojne, ko so se v temeljih zamenjale vrednote, ki so veljale pred začetkom vojne. Z zbranim gradivom, ki ga objavljamo v knjigi Prelomna leta, tako posegamo v tisti prelomni čas na Kamniškem, deloma tudi na Komendskem. Še živečim pričevalcem tistega časa smo dali priložnost, da spregovorijo, saj smo prepričani, da brez spomina, poprave krivic in ozdravljenja ran iz preteklosti ni mogoče graditi uspešne in mirne prihodnosti.

Tagi/značke: občina Kamnik občina Komenda prelomna leta Čas časi briše pričevanja poprava krivic

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta