Jože Berlec, predsednik Nadzornega odbora Društva Demos na Kamniškem, prejel nagrado Civilne zaščite za življenjsko delo

Objavljeno: .

Joe Berlec2V Društvu Demos na Kamniškem smo ponosni na Jožeta Berleca, našega predsednika nadzornega odbora društva, ki je ob dnevu Civilne zaščite na Brdu pri Kranju za 40-letno strokovno, predano delo na področju gasilstva prejel nagrado za življenjsko delo, ki je najvišje priznanje Civilne zaščite. Smo pa tudi hvaležni, da je Jože Berlec pripravljen z nami deliti dragocene izkušnje, ki jih je pridobil pri gasilcih, v poklicu, v kulturnih društvih in v politiki.

Jože Berlec je nagrado za svoje delo, s katerim je pustil neizbrisen pečat v gasilstvu ter varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami nasploh, prejel na osrednji slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite, ki je potekala 28. 2. 2015 na Brdu pri Kranju. Slovesna podelitev najvišjega priznanja Civilne zaščite je potekala v navzočnosti predsednika RS Boruta Pahorja, predsednika vlade RS dr. Miro Cerar, ministra za obrambo RS Janka Vebra in načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja dr. Andreja Ostermana, kar daje priznanju, ki ga je prejel Jože Berlec, še poseben pomen.

V obrazložitvi priznanja je med drugim zapisano, da je Jože Berlec »/…/ vedno znal najti pravično in tankočutno pot med gasilskim delovanjem, pripadniki Civilne zaščite, službenimi obveznostmi na vodstvenih mestih – kar je potrdil ob prevzemu orodjarne in strojegradnje v podjetju ETI Izlake – ter posvečanjem družini, v kateri gasilsko družinsko tradicijo nadaljujeta njegova sinova«.

Ugotovitev predlagateljev lahko razširimo na Berlečevo dolgoletno prisotnost v ljubiteljski kulturni dejavnosti, ne smemo pa pozabiti, da je bil na volitvah 12. aprila 1990 je  na listi Demos-a izvoljen v Zbor združenega dela Skupščine RS, predlagatelj njegove kandidature pa je je bil Demos na Kamniškem. Po zaključku mandata v Skupščini RS, se je decembra 1992 včlanil v stranko SKD. V Skupščini RS (1990-1992) je bil član Komisije za kmetijstvo in gozdarstvo, Komisije za gospodarstvo in Komisije za socialo in invalide, pogosto pa  je bil tudi član usklajevalnih komisij za usklajevanje različnih sklepov med vsemi tremi zbori Skupščine RS.

 

 

Tudi njegovi spomini na izvolitev na visoko politično funkcijo aprila 1990 so povezani z gasilstvom, ki mu ostaja zavezan vse od leta 1957 dalje. Za spletno stran Slovenska pomlad je povedal naslednje: »Glede na mojo politično neaktivnost v obdobju pred letom 1990, nisem pričakoval svoje izvolitve, zato je bilo presenečenje toliko večje. Moji protikandidati so bili celo direktorji pomembnih podjetij v našem volilnem območju, pa sem izredno prepričljivo zmagal. Morda mi je ob izredno skromni predvolilni kampanji najbolj pomagalo dejstvo, da sem bil na celotnem volilnem področju zelo poznan kot poveljnik gasilske regije, ki je zajemala enako področje.«

V uvodu smo zapisali, da smo ponosni, da je v vrstah našega društva tudi Jože Berlec. Smo pa tudi hvaležni, da je pripravljen z nami deliti dragocene izkušnje, ki jih je pridobil pri gasilcih, v poklicu, v kulturnih društvih in v politiki.

 

Foto: Kamničan; Slovenska pomlad

Tagi/značke: Demos borut pahor, Jože Berlec Civilna zaščita gasilci Dr. Miro Cerar