Valerija Heybal iztrgana pozabi zahvaljujoč biografiji Marka Koširja in Petra Bedjaniča ter FundacijeLadko Korošec

Objavljeno: .

V prispevku Andreja Ivanuša lahko preberemo, kako je nastala kolorirana fotografija Valerije HeybalPred slabega četrt stoletja je v Ljubljani zapuščena od vseh umrla Kamničanka Valerija Heybal. Na kamniških Žalah je za njenim pogrebom šla le peščica. Slovo od ene največjih slovenskih opernih umetnic je bilo skoraj kopija pogreba velikega Mozarta, ki so ga na Dunaju pokopali kot reveža, je v Kamniškem občanu leta 1994 zapisal Niko Sadnikar. Ali je Valerija Heybal pozabljena?

Poslovil se je Milan Windschnurer (1929-1923)

Objavljeno: .

Milan Windschnurer (1929-1923)Milan Windschnurer je bil rojen 14. septembra 1929 na Grabnu v Kamniku, delavski družini, materi Ani in očetu Stanku. V njegovi mladosti – do konca 2. svetovne vojne so imeli v najemu gostilno. Mati je bila gostilničarka, oče pa pleskar. Po vojni je mama zbolela in Milan se je kaj kmalu začel preživljati sam.

Ana-Marija Mrčela: Usode Mejačevih iz Komende

Objavljeno: .

Izkopavanja žrtev izvensodnih pobojev na grobišču Macesnovec so se pričela 17. 7. 2017. (foto M. Skamen)

Sredi julija 2017 se je začel na območju Kamniške Bistrice, bolj natančno na grobišču Macesnovec, izkop posmrtnih ostankov po vojni zunaj sodno pobitih ljudi. Poboje so maja in junija 1945 izvajali komunistični partizani. Objavljamo pričevanje Marije-Ane Mrčele z naslovom Usode Mejačevih iz Komende, ki so izšla v knjigi Prelomna leta. Gre za zbornik pričevanj o dogodkih med drugo svetovno vojno in po njej. V zborniku so tudi pričevanja očividcev, ki so leta 1945 na lastne oči videli, kako so partizani nesrečnike vodili na morišča v Kamniški Bistrici. Med njimi naj bi bil tudi Florjan Špruk, po domače Mejačev iz Komende.

Dr. Katica Cukjati, predsednica Slovenske kulturne akcije, vse življenje predana slovenstvu, krščanskim vrednotam in demokraciji

Objavljeno: .

Dr. Katica Cukjati ,dolgoletna predsednica Slovenske kulturne akcijeDr. Katica Cukjati je bila rojena 29. julija 1949 v Buenos Airesu v družini gospoda Ivana Cukjatija in gospe Katerine Močnik iz Velike Lašne (župnija Vranja peč, občina Kamnik). Rada je poudarjala, da je bila ena prvih, ki se je rodila v slovenski skupnosti, ki se je v povojnem času naselila v Argentini – njena mati se je namreč na dolgo pot v novo deželo podala noseča.