France Tomšič: Oče imena Demos je Matjaž Šinkovec

Objavljeno: .

France Tomšič, slovenski Lech Walensa15. decembra 1987 je bil na protestnem zborovanju prek 4000 stavkajočih delavcev v Litostroju ustanovljen Iniciativni odbor socialno demokratske zveze (stranke) Slovenije (SDZS ). Danes je v Evropi precej razširjeno mnenje, da je ta korak storila Poljska, kar pa ne drži, saj je bil v Gdansku leta 1980 rojen sindikalni pluralizem. Sam Lech Walensa mi je zagotovil, da o političnem pluralizmu tisti čas nihče ni upal razpravljati ( želje v tej smeri pa so seveda bile). Realno gledano je DEMOS pričel nastajati s 15. decembrom 1987, z dnem, ko je pričela delovati prva opozicijska stranka, pa čeprav sprva imenovana kot Iniciativni odbor SDZS.

(Prispevek z originalnim naslovom ''20 let kasneje'' je F. Tomšič predstavil 26. 11. 2009 na mednarodni konferenci ''20 let kasneje'', ki jo je v Ljubljani organiziral Inštitut dr. Jožeta Pučnika)

Tilka Jesenik: Domači kraj, kako mi spet boš drag!

Objavljeno: .

Vem, da je najlepši kraj na svetu Kamnik in tudi gora še nisem pozabil. France Balantič 

 

Pesnika Franceta Balantiča se njegov Kamnik ne sme več sramovati zaradi njegove smrti v ognju, čeprav na nasprotni strani, ker je njegova pesem močnejša. Slovenska beseda, ki je najčistejši vir slovenstva, je v Balantičevi pesmi tako svetla in čista, brez madeža preteklosti; v njej je samo danes in jutri. Njen zven je vedno močnejši, glasnejši, slišati ga morajo tudi Kamničani, sprejeti ga mora njegov Kamnik. Pesem, ki je živa zaradi plemenitosti slovenske besede, bo živela večno. 

 

dr. Marjan Dolgan: France Balantič

Objavljeno: .

Balantičeva prerokba, ki jo je izpovedal v svoji poeziji, da bo umrl v plamenih, se je uresničila. Balantičevo sežgano truplo so vaščani z drugimi zoglenelimi trupli in okostji pokopali v skupnem grobu. Ta je bil v komunističnem režimu zanemarjen, tudi to je napovedal v svoji pesmi, ker ideološki fanatiki niso pustili, da bi ga svojci umrlih urejali. Balantičeve starše je novica o sinovi smrti strla. 

Kdaj bodo Slovenci ponovno zahtevali svojo mošnjo, puško in palico, kot je to maja 1989 zahteval France Tomšič?

Objavljeno: .

France Tomšič - človek poguma, načelnosti in iskrenega boja za slovensko delavstvo

25. marca je minilo 6 let od prezgodnje smrti Franceta Tomšiča, enega izmed očetov slovenskega naroda. Spomnimo se ga kot človeka poguma, načelnosti in iskrenega boja za slovensko delavstvo. Kot simbol slovenskega delavstva ga je prepoznala celotna Slovenija.

Matjaž Šporar: Moj ded Peter Naglič, podjetnik in fotograf iz Šmarce

Objavljeno: .

Matjaž ŠporarFotografska zapuščina ščetarskega mojstra in tovarnarja iz Šmarce, Petra Nagliča, predstavlja pomemben  izziv tudi za muzejsko stroko, saj je  neprecenljiv vir za proučevanje lokalne zgodovine in življenja v kamniški okolici v prvi polovici 20. stoletja. V veliko pomoč bo njegov opus  za proučevanje razvoja ščetarske obrti v obdobju med obema vojnama, za raziskovalce cerkvene zgodovine in sakralne arhitekturne dediščine.