Park spomina in opomina Kamniška Bistrica

Objavljeno: .

V soboto, 13. 6. 2015, ob 15.30 bo slovesna blagoslovitev kapelice in Parka spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici v čast žrtvam druge svetovne vojne in povojnega revolucionarnega nasilja, ki počivajo v do zdaj prikritih grobiščih.

Obred blagoslovitve bodo opravili: cetinjski nadškof in metropolit Črne gore dr. Amfilohije Radović, ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore in škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji gospod Geza Filo.

Slavnostni govornik Vlado Niklanović bo obudil svoje spomine na dogajanje v Kamniški Bistrici pred 70 leti. S pesmijo bo blagoslovitev spremljal Mešani pevski zbor Odmev pod vodstvom pevovodkinje Ane Smrtnik. Scenogram in vezna besedila bo pripravila dr. Marjeta Humar, prireditev pa bo povezoval Tone Ftičar, 

S tem dejanjem bo žrtvam iz Črne gore, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Nemčije, Slovenije priznano in vrnjeno njihovo človeško dostojanstvo.

Na Kopiščih v Kamniški Bistrici je črnogorsko združenje Otkrićemo istinu Dušan Niklanović zgradilo spominsko obeležje žrtvam povojnih pobojev, ki je osrednji del Parka spomina in opomina Kamniška Bistrica. V projektu sta aktivno sodelovala Občina Kamnik in Društvo Demos na Kamniškem, ki je bilo pobudnik celovitega urejanja območja z večjim številom grobišč povojnih pobojev.

Sakralno spominsko obeležje žrtvam povojnih pobojev, zgrajeno v ekumenskem duhu, je posvečeno vojakom in civilistom iz Hrvaške, Srbije, Črne gore, Nemčije, Avstrije in Slovenije, ki so bili tu izvensodno pobiti takoj po koncu 2. svetovne vojne. Sakralno spominsko obeležje, zgrajeno v ekumenskem duhu in posvečeno vsem žrtvam revolucionarnega nasilja, je osrednji del bodočega Parka spomina in opomina Kamniška Bistrica, v katerega so vključena vsa znana in že potrjena grobišča.

V Društvu Demos na Kamniškem so se zadnja leta trudili za ureditev celotnega Parka spomina in opomina, povezovali so zainteresirano javnost in organizacije z istimi cilji ter konec lanskega leta prevzeli vodenje postopkov za pridobitev soglasij s strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki je začasni upravljavec zemljišča, kjer poteka gradnja, ter tudi soglasja Agrarne skupnosti Meščanska korporacija Kamnik, ki je denacionalizacijski upravičenec nad tem zemljiščem.

Prizadevanja društva ne bi rodila sadov brez aktivne podpore Občina Kamnik, ki je poskrbela za potrebno prostorsko dokumentacijo, izvedla natečaj za izbiro ustrezne arhitektonsko-krajinske rešitve ter vodila koordinacijo s pristojnimi državnimi inštitucijami. 

Tagi/značke: množična grobišča, Kamniška Bistrica, občina Kamnik Demos