Tomsic letak

Razstava France Tomšič in njegov čas, ki sta jo pripravila Igor Zemljič, višji bibliotekar, vodja knjižnice na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani, in Marta Lavrič Tomšič, univ. dipl. soc., postavila pa sta jo Janez Repanšek  in Leon Pirman, bo v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik zaradi izrednega zanimanja na ogled še vsaj do sredine meseca maja 2017.

 

Ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar (Druzina.si)Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakob vabita na predavanje NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR, EDEN OD OČETOV SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.Pomemben del naše zgodovine bo predstavil msgr. dr. ANTON JAMNIK,  pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani.

V   a   b   i   m   o

Vas na predavanje

NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR,

EDEN OD OČETOV

SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI,

ki bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri

v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.

Pomemben del naše zgodovine bo predstavil

msgr. dr. ANTON JAMNIK,

pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti

v Ljubljani. 

Srečanje s Slovenci na avstrijskem Koroškem

13. maja 2017 vabimo na romanje po Ziljski dolini na avstrijskem Koroškem. Romanje je pripravil Vido Kregar, vodil pa ga bo Stanko Trap, župnik v Marijini cerkvi v Bistrici na Zilji, ki sta pripravila naslednji program.

Namen romanja: srečanje s Slovenci na Koroškem 

Prijava: Prijavite se do 1. maja na telefon 031 564 705 (Marjeta Humar), ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., ali vrzite listek s prijavo  v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku. 

Plačilo: 30 evrov je treba poravnati do 5. maja: vrzite kuverto z denarjem in svojim imenom v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku ali pa denar oddajte Marjeti Humar, Vidu Kregarju ali Leonu Pirmanu (Demos). 

Na skupno pot in romanje vabita

Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakoba.

Park spomina in opomina Kamniška Bistrica

Objavljeno: .

V soboto, 13. 6. 2015, ob 15.30 bo slovesna blagoslovitev kapelice in Parka spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici v čast žrtvam druge svetovne vojne in povojnega revolucionarnega nasilja, ki počivajo v do zdaj prikritih grobiščih.

Obred blagoslovitve bodo opravili: cetinjski nadškof in metropolit Črne gore dr. Amfilohije Radović, ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore in škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji gospod Geza Filo.

Slavnostni govornik Vlado Niklanović bo obudil svoje spomine na dogajanje v Kamniški Bistrici pred 70 leti. S pesmijo bo blagoslovitev spremljal Mešani pevski zbor Odmev pod vodstvom pevovodkinje Ane Smrtnik. Scenogram in vezna besedila bo pripravila dr. Marjeta Humar, prireditev pa bo povezoval Tone Ftičar, 

S tem dejanjem bo žrtvam iz Črne gore, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Nemčije, Slovenije priznano in vrnjeno njihovo človeško dostojanstvo.

Milena Erbežnik Klanšek: V Tunjicah smo odkrili in blagoslovili spominsko ploščo padlim v I. svetovni vojni

Objavljeno: .

V Tunjicah pri cerkvi sv. Ane so odkrili in blagoslovili spominsko ploščo krajanom Tunjic, ki so v času 1. svetovne vojne padli na bojiščih prve svetovne vojne. Pobudo za postavitev spominske plošče ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne je dal Matevž Vrhovnik, po domače Žerjavov. Že pred leti si je prizadeval, da bi farani, ki so izgubili življenje v prvi svetovni vojni, vendarle dobili svoj skupni spomenik. Njegovi pobudi je prisluhnil tunjški župnik Jožef Razinger, ki jo je tudi finančno podprl. Spominsko ploščo je izdelal Rafko Rode s Škrjančevega, okvir za ploščo je delo pobudnika postavitve Matevža Vrhovnika, plošča pa je pritrjena na obnovljeni mrliški vežici, ki so jo, skupaj z ostalimi vaškimi krovci, kleparji, zidarjem ter pleskarjem, obnovili člani upravnega odbora Društva Samopomoči. Na spominski plošči je trinajst imen Tunjičanov, ki so padli na bojiščih prve svetovne vojne oziroma so za posledicami vojne umrli doma. Podatke o padlih je priskrbel vestni vaški kronist Ivan Nograšek, ki je na priložnostni slovesnosti ploščo tudi odkril.

Na Kamniškem našli novo množično grobišče

Objavljeno: .

Grobišče KB

Člani upravnega odbora Društva Demos na Kamniškem so se pred lanskim dnevom mrtvih seznanili s stanjem grobišč povojnih žrtev revolucionarnega nasilja na Kamniškem. K temu so jih spodbudili številni občani, ki se v zadnjem času pogosto obračajo člane društva z vprašanji, ki so povezana z urejanjem teh grobišč. Pogovori s temi občani dajo čutiti, da se obsežnost in nasilnost dejanj, ki jih je povzročila oblast v prvim mesecih po koncu druge svetovne vojne, še vedno poskuša prikrivati.

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta