Park spomina in opomina Kamniška Bistrica

Objavljeno: .

V soboto, 13. 6. 2015, ob 15.30 bo slovesna blagoslovitev kapelice in Parka spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici v čast žrtvam druge svetovne vojne in povojnega revolucionarnega nasilja, ki počivajo v do zdaj prikritih grobiščih.

Obred blagoslovitve bodo opravili: cetinjski nadškof in metropolit Črne gore dr. Amfilohije Radović, ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore in škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji gospod Geza Filo.

Slavnostni govornik Vlado Niklanović bo obudil svoje spomine na dogajanje v Kamniški Bistrici pred 70 leti. S pesmijo bo blagoslovitev spremljal Mešani pevski zbor Odmev pod vodstvom pevovodkinje Ane Smrtnik. Scenogram in vezna besedila bo pripravila dr. Marjeta Humar, prireditev pa bo povezoval Tone Ftičar, 

S tem dejanjem bo žrtvam iz Črne gore, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Nemčije, Slovenije priznano in vrnjeno njihovo človeško dostojanstvo.

Milena Erbežnik Klanšek: V Tunjicah smo odkrili in blagoslovili spominsko ploščo padlim v I. svetovni vojni

Objavljeno: .

V Tunjicah pri cerkvi sv. Ane so odkrili in blagoslovili spominsko ploščo krajanom Tunjic, ki so v času 1. svetovne vojne padli na bojiščih prve svetovne vojne. Pobudo za postavitev spominske plošče ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne je dal Matevž Vrhovnik, po domače Žerjavov. Že pred leti si je prizadeval, da bi farani, ki so izgubili življenje v prvi svetovni vojni, vendarle dobili svoj skupni spomenik. Njegovi pobudi je prisluhnil tunjški župnik Jožef Razinger, ki jo je tudi finančno podprl. Spominsko ploščo je izdelal Rafko Rode s Škrjančevega, okvir za ploščo je delo pobudnika postavitve Matevža Vrhovnika, plošča pa je pritrjena na obnovljeni mrliški vežici, ki so jo, skupaj z ostalimi vaškimi krovci, kleparji, zidarjem ter pleskarjem, obnovili člani upravnega odbora Društva Samopomoči. Na spominski plošči je trinajst imen Tunjičanov, ki so padli na bojiščih prve svetovne vojne oziroma so za posledicami vojne umrli doma. Podatke o padlih je priskrbel vestni vaški kronist Ivan Nograšek, ki je na priložnostni slovesnosti ploščo tudi odkril.

Na Kamniškem našli novo množično grobišče

Objavljeno: .

Grobišče KB

Člani upravnega odbora Društva Demos na Kamniškem so se pred lanskim dnevom mrtvih seznanili s stanjem grobišč povojnih žrtev revolucionarnega nasilja na Kamniškem. K temu so jih spodbudili številni občani, ki se v zadnjem času pogosto obračajo člane društva z vprašanji, ki so povezana z urejanjem teh grobišč. Pogovori s temi občani dajo čutiti, da se obsežnost in nasilnost dejanj, ki jih je povzročila oblast v prvim mesecih po koncu druge svetovne vojne, še vedno poskuša prikrivati.