Društvo sv. Jakoba

Vodoravnice in navpičnice na praznik kulture

Objavljeno: .

Predstavitev pesniške zbirke Vodoravnice in navpičnice: Tomaž Plahutnik, Jožef Pavlič, Barbara Božič in Tone Ftičar /foto: J. PavličDruštvo sv. Jakoba Kamnik je ob slovenskem kulturnem prazniku v Frančiškanskem samostanu pripravilo večer s publicistom in novinarjem Jožefom Pavličem iz Suhadol. Predstavili so njegovo najnovejšo pesniško zbirko Vodoravnice in navpičnice.

S pesnikom in publicistom se je pogovarjala dr. Marjeta Humar, pesmi sta zbranim poslušalcem, ki so skoraj napolnili dvorano kamniškega Frančiškanskega samostana, predstavila Barbara Božič in Tone Ftičar, pri tem pa ju je s citrami spremljal Tomaž Plahutnik.

Jožef Pavlič piše že vse svoje življenje. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani teolog, dela pa kot urednik za Cerkev po svetu pri katoliškem tedniku Družina. S svojimi prispevki pa sodeluje še v številnih medijih, med drugim se oglaša v Aplenci, Kamniškem občanu in Kamniškem zborniku. Posvetil se je tudi zapisom o znanih Komendčanih. Njegove pesmi pa so nekaj povsem drugega.

Konec lanskega leta je izdal že svojo tretjo pesniško zbirko z zanimivim naslovom Vodoravnice in navpičnice. Pri izboru pesmi mu je z nasveti pomagala njegov sokrajan Tone Rode, tudi pesnik, sicer pa direktor Družine.

Vodoravnicah in poševnicah je zbranih 52 pesmi. Kot je avtor v pogovoru, ki mu je sam nadel naslov V dvoje ob Pšati, povedal v pogovoru z dr. Marjeto Humar, se v njegovih pesmih zrcalita njegovo življenje in velika ljubezen do Boga. Brez zadrege priznava, da si je dolgo želel postati duhovnik, a po dolgi notranji borbi sklenil, da to vendarle ne bo zanj. Z ženo Marto si je tako ustvaril družino s štirimi otroki, s katero živi v Suhadolah. »Čeprav nisem duhovnik, se v sebi počutim tako, saj je moj življenjski cilj širiti dobro in plemenito ter dvigati ljudi, pa četudi s pisanjem in svojimi pesmimi,« pravi Pavlič.

Tomaž Plahutnik / foto: J. Pavlič S pesnikom Pavličem se je pogovarjala dr. Marjeta Humar.  / foto: J. Pavlič Barbara Božič / foto: J. Pavlič

 

Vodoravnice in navpičnice združujejo pesmi o stvarnem, vodoravnem svetu in njegovem pogledu na domači kraj, naravo, spomine na otroštvo in mladost ter duhovnem, navpičnem svetu, v katerih razgalja svoj pogled na Boga in vero ter uteho, ki jo najde v njej.

Več o pesniki zbirku, avtorjevem duhovnem življenju in ustvarjanju pa lahko preberemo v spletnem magazinu Časnik, kjer je Pavlič pojasnjuje svoj odnos do sveta in Boga. Tako si bo bralec lažje pričaral mistično vzdušje, ki je napolnilo dvorano Frančiškanskega samostana med predstavitvijo pesnika in njegovih pesmi.

 

Tagi/značke: Marjeta Humar Tone Ftičar Društvo sv. Jakoba Jožef Pavlič pesniška zbirka Vodoravnice in navpičnice kulturni praznik Barbara Božič