Društvo sv. Jakoba

30-letnica poimenovanja zbora po Francetu Gačniku

Objavljeno: .

dsc 0599 14298CeMeP7 France Gačnik v letu 2018 praznuje 30-obletnico poimenovanja po svojem dolgoletnem župniku in kulturno-duhovnem očetu Francetu Gačniku, obenem pa sem tudi sam pri tem udeležen z vodenjem tega zbora vseh 30 let. Obenem smo s pevci zbora – eni manj, drugi več  že 70 let prisotni pri lepšanju bogoslužja s petjem.

Če povem še nekaj spremljevalnih dejstev: začetek pevskega zborovskega delovanja v župniji Stranje sega nekako v leto 1948 pod takratno vodstvo župnika patra Martina in trije člani (med njim tudi moja mama) so še prisotni – torej so v naši pevski druščini že kar sedem desetletij. Pater Martin je tudi zaslužen, da je veliki svetovni arhitekt Plečnik prišel na naš hrib in opremil bogoslužni biser pod kamniškimi planinami, ki pa ga je potem g. Gačnik ob svoje prihodu v župnijo Stranje, 2. februarja 1962, s svojo zavzeto dejavnostjo in veliko ljubeznijo do umetnosti tudi dokončeval in tako rekoč ponesel v svet.

misaVse, kar je v župniji nekaj »znalo« peti, brati, plesati … je pristopilo v Gačnikov krog slavljenja in 26 let smo združeni delovali kot ena družina in en pastir. Ob njegovi smrti, 19. novembra 1988, sem kot organist, ki so ga pevci skupaj s takratnim kaplanom – župnikom izbrali za nadaljnje vodenje petja v župniji,  se je cerkveni mešani pevski zbor župnije Stranje poimenoval so njem. Prvi  nastop je bil že 14. januarja 1989 na radijski oddaji Koncert iz naših krajev in takratna Slovenija je tik pred nastankom nove, mlade in samostojne države tudi prvič slišala za to ime. Obenem seje po Gačniku poimenovat tudi otroški  zbor, ki pa ga je vodil moj brat Primož Krt. V obdobju 30-tih let smo v arhiv NUK-a kot mešani, otroški in tudi združeni zbor shranili številne posnetke krščanske glasbe različnih avtorjev, predvsem Franceta Gačnika in Franca Juvana in vse sem v aranžmajsko obleko odel sam – v večini pa tudi s svojim avdio studiem. Nastalo je 5 avdio kaset, en spominski DVD in 7 zgoščenk.

Otroški zbor je po preselitvi brata v celjsko občino in prevzemu vajeti novega stranjskega župnika g. Selana počasi usahnil, mešani zbor pa je plodno deloval vse do 1. januarja 2012, ko mi je v novoletnih oznanilih novi župnik Anton Prijatelj odkazal gostoljubje in zaprl vrata za vaje zbora. Od takrat naprej imamo vaje in srečanja pri meni doma.

plakatmissa2018mekinje2Ker zdaj zbor zaradi starosti in nedelujočega otroškega in mladinskega zbora zaman pričakuje podmladek, tudi sam počasi zaključuje svoje tuzemsko poslanstvo in pevsko delovanje. Zato se je z zadnjimi močmi odločil korajžno narediti še en nov korak, ki ga v svojem pestrem 70-letnem delovanju še ni uspel, oziroma zanj ni niti imel možnosti: v soboto, 10. februarja 2018 ob 18. uri, bo tako v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Mekinjah praznoval v družbi številnih pevskih prijateljev in izvedel eno najlepših del slovenskega frančiškana, patra Hugolina Sattnerja, celotno angelsko mašo, imenovano MISSA SERAPHICA. Zasedbo 80 pevcev bo spremljal 44 članski simfonični orkester Domžale-Kamnik. Poleg maše boste slišali še Händlovo Alelujo in Hvala Ti, Gospod iz oratorija Mesija, Mozartov Ave verum corpus, Aljaževo Slovensko zemljo in Gačnikovo zaključno himno naših dolgoletnih ritmičnih maš: Zate Marija nagelj je in rožmarin. Prisrčno povabljeni k praznovanju.

 

Tagi/značke: Dominik Krt Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik Stranje Krajevna skupnost Mekinje 30-letnica poimenovanja CeMePz koncert Missa Seraphica