Društvo sv. Jakoba

Vido Kregar: Romanje do slovenskih cerkva, posvečenih sv. Juriju

Objavljeno: .

Vido Kregar, jamar, romar, raziskovalec, predavatelj, pisec poljudnoznanstvenih besedil Petkov večer, 16. junija 2017, je Društvo sv. Jakoba posvetilo sv. Juriju. O njem je govoril Vido Kregar. Njegove besede so spremljale slike cerkev sv. Jurija, ki jih je Vido obiskal na svojih romarskih poteh.

Večer si je zamislil tako, da bi na hodniku postavil razstavo slik cerkev sv. Jurija, pa se je zaradi tehničnih težav temu načrtu moral odpovedati. Slike pa so si poslušalci v dvorani Frančiškanskega samostana kljub temu lahko ogledali na računalniški projekciji. Uvodne besede o Vidu Kregarju je pripravila dr. Marjeta Humar, predsednica Društva sv. Jakob.

»Ko sem našega gosta vprašala, kaj naj povem o njem, mi je rekel, da ni treba kaj veliko, saj ga vsi poznamo. To je sicer res, pa ne čisto. Vida spoznaš na pešpoteh, na romanjih, v pogovorih, ko zagreto pripoveduje, kaj je kje prebral, kaj je doživel in videl. Na cesti je samo krepek mož z lepo sivo brado in modrimi očmi. Ni sicer diplomiral iz geologije, fizike, teologije, ekonomije, hidrologije, ima pa veliko znanj iz različnih ved, obvlada tudi različne poklice: je vrtnar, kamnosek, pečar, vnet jamar, romar, raziskovalec, predavatelj, pisec poljudnoznanstvenih besedil ipd. V Kamniškem zborniku je objavil več člankov: leta 2004 Jame osamelega krasa Kamnika in Tuhinja, leta 2008 Veternice in reševanje oskrbe z vodo na Kamniških planinah, 2010 Romanje v Rim ob 800-letnici Vodila svetega Frančiška, leta 2012 Jame Mokrice in Kalc, leta 2016 je skupaj s sodelavci objavil prispevek o kvaliteti voda, ki pritekajo izpod Kamniških planin. O naravoslovnih in naravovarstvenih tematikah in romarskih poteh pogosto tudi predava: v Kamniku, na Bledu, sodeloval je v radijskih oddajah, organiziral je jamarske tabore, bil je predsednik Jamarske zveze Slovenije in še zmeraj je zavzet in zvest organizator romanj, navadno peš. V maju pa smo si po njegovi zamisli ogledali Ziljsko dolino. Pa ne sami, vso pot nas je spremljal ziljski Čedermac duhovnik Stanko Trap, prijazno nas je sprejela gospa Pepca in drugi znanci in prijatelji Vida Kregarja, romarja in raziskovalca slovenske zemlje.«  

 KARTA CERKVA, KI SO V SLOVENIJI POSVEČENE SV JURIJU

 

Tagi/značke: Marjeta Humar Društvo sv. Jakoba romanje Vido Kregar cerkve svetega Jurija