Slovesnost ob obletnici smrti generala Rudolfa Maistra

Objavljeno: .

Nagovor Jožeta Berleca, predsednika Društva general Maister Kamnik Društvo general Maister Kamnik je v nedeljo, 26. 7. 2020, organiziralo krajšo slovesnost, na kateri so počastili spomin na generala Rudolfa Maistra, ki je umrl na ta dan pred 86 leti. Predsednik društva Jože Berlec je ob spomeniku generalu Rudolfu Maistru pozdravil vse navzoče, še posebno pa častnega predsednika društva Ivana Sekavčnika.

"Vest, da je general Maister umrl dne 26.7.1934 na Uncu, kjer je dolgo vrsto let tako rad preživljal svoje poletne dni, se je z veliko naglico raznesla po vsej Notranjski. Kmečki fantje in dekleta so mrtvaški oder takoj osuli s cvetjem in venci, številni častilci in spoštovatelji zaslužnega pokojnika pa so vedno iznova prinašali od blizu in daleč cvetja in zelenja."

Tako je 28. 7. 1934 poročal ljubljanski časnik Jutro. Opisovali so tudi ganljivo slovo krajanov na Uncu, pozdravljanje mnogih, ki so ga spoštovali, tudi na poti do Ljubljane in Maribora in pa seveda poslovilne slovesnosti ob pogrebu osvoboditelja Maribora v Mariboru. V vseh krajih, skozi katera je iz Unca v Maribor vodila pot svečani sprevod, so ga ljudje množično pozdravljali, saj so vedeli, da se poslavljajo od velikana slovenskega naroda. O tem je Jutro pisalo pod pomenljivim naslovom: "Generala Maistra zadnja pot po slovenski zemlji – od Unca preko Ljubljane do Maribora zahvala in počaščenje".

Same pogrebne slovesnosti se je udeležilo preko 10.000 ljudi. Poslovili so se od njega najvišji cerkveni dostojanstveniki, mestna oblast in vodstvo banovine, predstavnik kralja, predstavnik vojaškega ministra in mnogi predstavniki vojske. Prisotna so bila tudi mnoga združenja in predstavniki društev. To je bil v Mariboru pravi praznik žalovanja.

Kot je poročal časnik Jutro, je bilo tudi v Kamniku žalovanje

Dr. Marjeta Humar je doživeto recitirala šest Maistrovih pesmi"Po mestu visijo črne zastave. Kamnik žaluje za svojim rojakom in častnim meščanom generalom Rudolfom Maistrom. Ko ga je pred 4 meseci obiskala delegacija mestne občine in mu izročila pismeno čestitko kamniške občine ob 60-letnici, je general Maister obljubil, da bo v letošnjem poletju na povratku s počitnic na Uncu obiskal svoj rojstni kraj in se popeljal v Kamniško Bistrico. Še pred nedavnim je pisal našemu županu g. Francu Kratnarju, s katerim ga veže iskreno prijateljstvo še izza mladostnih let, da še vedno ni pozabil obljube obiskati svoj rojstni kraj. Žal je usoda odločila drugače. Kamnik se v globoki žalosti klanja spominu svojega velikega in za narod tako zaslužnega rojaka. Njegovega pogreba v Mariboru se je udeležilo zastopstvo mestne občine z županom g. Kratnarjem na čelu."

Slovesnost je nadaljevala ga. dr. Marjeta Humar, ki je izbrala 6 Maistrovih pesmi: Ženska in vino, Vinski kot, Brodnik, Domov, Nazaj pa jih ni, Naši mejniki in jih zelo doživeto tudi recitirala. Za zaključek slovesnosti je predsednik društva g. Jože Berlec na spomenik generalu Maistru položil cvetje.

 

 

Tagi/značke: Društvo generala Maistra Jože Berlec Marjeta Humar Ivan Sekavčnik,