Missa Seraphica ob 30-obletnici CeMePZ France Gačnik

Objavljeno: .

Dominik KrtV soboto, 10. 2. 2018, so se pevci Cerkvenega mešanega pevskega zbora France Gačnik (CeMePZ) iz Stranj s slavnostno koncertno mašo spomnili na trideseto obletnico poimenovanja zbora po Francetu Gačniku.

 

Ves ta čas zbor deluje pod vodstvom organista in dirigenta Dominika Krta, ki je pevke in pevce tudi tokrat izvrstno pripravil za izvedbo ene najlepših slovenskih maš Missa seraphica patra Hugolina Sattnerja. Serafsko mašo z gosti iz Švice je zbor izvedel že lansko jesen v Ljubljana-Šiška in v katedrali v Gornjem Gradu. Za letošnji kulturni praznik pa so se odločili le to ponoviti še v domžalski in naši občini, obenem pa proslaviti obletnico poimenovanja.

V do zadnjega kotička napolnjeni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Mekinjah je zasedbo osemdesetih pevcev spremljal 40-članski Simfonični orkester Domžale-Kamnik. K izvedbi zahvalne koncertne maše je Dominik Krt tokrat povabil še Mešani pevski zbor Odmev iz Kamnika pod vodstvom Ane Smrtnik in Komorni zbor Limbar pod vodstvom Tomaža Pirnata. V nekaterih mašnih delih so zapeli tudi solisti – sopranistka Iva Muri, altistka Ana Smrtnik, tenorist Primož Stele in basist Rok Juhant. Lepo petje in ubrana instrumentalna spremljava sta navdušila številne obiskovalce večera, glasbeniki pa so poleg omenjene maše izvedli še Alelujo in Hvala Ti, Gospod iz Händlovega oratorija »Mesija«, Mozartov Ave verum corpus, Aljaževo Slovensko zemljo in za konec še ponarodelo Gačnikovo zaključno himno dolgoletnih ritmičnih maš stranjskega zbora Zate Marija nagelj je in rožmarin, kateri so se pridružili tudi številni prisotni.

Spomin na župnika Franceta Gačnika in druge skladatelje cerkvene glasbe v kamniškem koncu je obudil Tone Ftičar, vodja kamniške izpostave JSKD, ter podelil članom zbora eno srebrno in 14 častnih jubilejnih Gallusovih značk. V imenu Občine Kamnik se je zborovodji in pevcem zahvalil podžupan Matej Slapar, Dominik Krt pa z Gačnikovo noto nadškofu Zoretu in vsem, ki so pomagali širiti bogato Gačnikovo glasbeno izročilo v domovini in tujini. 

 

Nadškof Stanislav Zore, ki je ob domačem župniku Pavletu Piberniku in prof. Janezu Juhantu vodil zahvalno mašo, pa je zbranim položil na srce, naj bo vsaka cerkvena pesem kot molitev, namenjena pa Bogu v čast in slavo! Na vse prisotne, tudi na župljane župnije Stranje pa se je v zahvalnem govoru obrnil tudi Dominik Krt in obljubil, da dokler bo imel moč, željo in možnosti, toliko časa Gačnikov glasbeni, duhovni in kulturni duh ne bo zamrl.  Zbrane prostovoljne prispevke pa so namenili za obnovo glavnega oltarja mekinjske cerkve, saj se od leta 2012 v njej počutijo sprejete in domače.

Izvrstno zborovsko petje v župniji Stranje je bilo zelo znano in odmevno dolga desetletja. Pelo se je že pred vojno. Po njej pa se je leta 1948 začela pisati zgodovina zborovskega delovanja, ko je v župniji sv. Benedikta Stranje prevzel pevce župnik pater Martin, ki je v župnijo pripeljal tudi velikega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika in župnijsko cerkev za večno zapisal kot Plečnikovo katedralo pod Kamniškimi planinami. Gačnik je vso to lepoto znal ustrezno obrazložiti in jo prenesti na številne obiskovalce župnijskega dogajanja.

 

V CeMePZ France Gačnik so danes aktivni še trije člani, ki so bili prisotni v njem od prvih dni ustanovitve: Mari Rus, Janez Bernot in Mira Krt. S prihodom župnika Franceta Gačnika, 2.2. 1962 se je zbor razširil in razcvetel do in prek meja Slovenije. Po njegovi smrti leta 1988 so pevci podprli Dominikovo željo in se poimenovali po njem. »V obdobju tridesetih let smo v arhiv NUK-a kot mešani, otroški in kot združena zbora shranili preko 200 posnetkov krščanske glasbe različnih avtorjev, predvsem Franceta Gačnika in Franca Juvana, katere sem tudi aranžiral. Nastalo je pet avdio kaset, en spominski DVD in sedem zgoščenk,« je povedal Dominik Krt. 

Tagi/značke: nadškof Zore MPZ Odmev Dominik Krt Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik Stranje 30-letnica poimenovanja CeMePz Missa Seraphica