Tudi letos v Šmarci proslavili dan samostojnosti in enotnosti

Objavljeno: .

P1000858Krajevna skupnost Šmarca, Društvo general Maister Kamnik, Društvo sv. Jakoba in Društvo Demos na Kamniškem so v petek, 29. decembra 2016, v Domu krajanov v Šmarci pripravili proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Obiskovalce prireditve, med je bil tudi poslanec v Državnem zboru Matej Tonin, je najprej pozdravil gostitelj, predsednik Krajevne skupnosti Šmarca Matjaž Šporar, sledil pa je pozdravni nagovor podžupana občine Kamnik Matej Slapar, ki je poudaril pomen enotnosti, ki se nam Slovencem ne zgodi prav pogosto. Podžupan Slapar je povedal, da nam gre Slovencem vedno bolje, da ni res, da je vse tako črno, v kar nas želijo prepričati nekateri vplivni mediji in določeni politični krogi. Dan samostojnosti in enotnosti po njegovem mnenju ni namenjen zgolj spominu na plebiscitno odločitev za samostojno državo, pač pa je vedno znova tudi poziv vsem odločevalcem na državni ravni, da se poenotijo o ključni viziji naše prihodnosti, saj bodo s tem najbolj tvorno prispevali k blaginji državljanov in ugledu naše države v skupnosti evropskih narodov.

Ivana Skamen in Jože Berlec, ki sta povezovala celoten program, tega je pripravila dr. Marjeta Humar, sta predstavila, kaj vse nam je v kamniški občini v preteklem  letu uspelo, nista se tudi ognila povedati, pri čem smo bili manj uspešni, opozorila pa sta tudi, čemu bomo v prihajajočem letu morali posvetiti več pozornosti. Zbrane v dvorani sta tudi spomnila na najbolj odmevne dosežke Kamničanov v iztekajočem se letu.

Slavnostni govornik je bil načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak, ki je uvodoma predstavil okoliščine, ki so privedle do plebiscita, na katerem se je odločalo o prihodnjem državnem statusu Slovenije. Govornik je orisal razmere po prvih demokratičnih večstrankarskih volitvah v Sloveniji v aprilu leta 1990, na katerih je zmagala Demokratična opozicija Slovenije, ko se je pokazalo, da v okviru  Jugoslavije ni več mogoče doseči kakršenkoli racionalen dogovor o sprejemljivi rešitvi za Slovenijo. ''V Demosu je zelo hitro dozorel cilj o osamosvojitvi Slovenije, ki je dobil v skupščini tudi podporo opozicije. Na osnovi pravice naroda do samoodločbe je skupščina odločila, da o usodi Slovenije na plebiscitu odločajo vsi njeni državljani. Tedaj smo čutili, da prihaja naš čas, da obstaja realna možnost in ne smemo zamuditi milostnega trenutka zgodovine, da Slovenci postanemo svobodni  v lastni državi. Verjeli smo, da je sen, ki so ga Slovenci sanjali in po katerem so hrepeneli dolga stoletja moč uresničiti, potrebno se je le izpostaviti in odgovorno prispevati svoj delež.'' Novak se je v nadaljevanju svojega govora spomnil tudi naših rojakov po vsem svetu, ki so s svojimi povezavami ter ugledom in vplivom dosegli, da so vlade v njihovih drugih domovinah priznale državo Slovenijo. Slavnostni govornik je svoj govor zaključil z vprašanjem ali je brez duhovnih temeljev v družbi sploh možno resnično sožitje. ''Od česa naj sploh živimo, če ne bi bilo več zavzemanja za resnico, pravičnost, solidarnost in ljubezen ter zvestobe idealom! Zdi se, kot da to danes morda celo najbolj potrebujemo.'' Celoten govor lahko preberemo TUKAJ.

V kulturnem programu je pesmi Frana Albrechta in Toneta Pavčka interpretirala Barbara Božič, glasbene točke pa so izvedli Sprukci, to so Marjan, Rok in Melisa Spruk, ter pevki Marta Zabret in Urška Pauli.

K uspešni izvedbi prireditve so s svojim delom prispevali tudi Majda Mihelič, Leon Pirman, Janez Repanšek in Matjaž Šporar, predsednik Krajevne skupnosti Šmarca, kateremu gre še posebna zahvala, da je prireditev potekala v njihovem lepo urejenem domu krajanov.

 Prireditev se je pokončanem kulturnem programu nadaljevala z druženjem ob skromnem prigrizku in kozarcu vina ali soka. Obiskovalci prireditve so izrazili zadovoljstvo, da so na Kamniškem podobni dogodki ob praznovanjih pomembnih mejnikov v naši narodni zgodovini postali tradicionalni.

 

Tagi/značke: Demos Matej Tonin Jože Berlec Marjeta Humar Matej Slapar plebiscit Krajevna skupnost Šmarca Matjaž Šporar Mihael Novak Dan samostojnosti in enotnosti Ivana Skamen proslava Branka Božič Sprukci Marta Zabret in Urška Pauli