Kamniški Metulji pri sv. Jakobu navdušili številno občinstvo

Objavljeno: .

Metulji so zaigrali kratko veseloigro  Jelice Slavič  Predporočno izpraševanje. (foto M. Skamen)Kar nekako navadili smo se že, da nas Kamniški metulju v začetku poletja povabijo na druženje, ki ga popestrijo s pestro kulturno ponudbo in bogato zakusko. Tako je bilo tudi letos v petek, 18. maja 2017. Kamniški metulji so eno od štirih kamniških skupin, ki so vključene v Medgeneracijsko društvo Jesenski cvet (MDJC),

ki deluje v okviru Upravne enote Domžale in Upravne enote Kamnik in v celoti šteje 24 skupin, v katerih se zbira preko 200 društvenih članov. V skupinah se zbirajo predstavniki več generacij; voditelji so običajno iz vrst srednje generacije ali mlajši upokojenci, dobivajo pa enkrat tedensko, praviloma na istem kraju in ob istem času.

Metulji so medse povabili Pevski zborček Čebelice Zasebnega vrtca Sonček, enota Marjetica. (foto Matevž Skamen) Kot gostje so nastopili otroci Vokalno-inštrumentalne skupine OŠ Stranje pod vodstvom prof. Karle Urh. (foto Matevž Skamen)

V MDJC želijo s svojim delovanjem preprečevati socialno izključenost starejših ljudi, z različnimi dejavnostmi se trudijo izboljševati kakovost življenja svojih članov kot tudi življenja ostalih starostnih in družbenih skupin, s katerimi so družinsko ali kako drugače povezani.

Metulji so navdušili številčno občinstvo v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku. (foto M. Skamen) Dejavnost skupin temelji na pogovoru, vzporedne dejavnosti pa so petje, branje, izleti, organiziranje medgeneracijskih taborov, srečanja z gosti, pohodi in ustvarjalne delavnice. Da je temu res tako, sa nas prepričali Kamniški metulji s svojim programom, zaigrali so kratko veseloigro Jelice Slavič Predporočno izpraševanje, ki so ga predstavili pri sv. Jakobu, da pa bi bili večer še bolj pester so k sodelovanju pritegnili z Vokalno-inštrumentalne skupine OŠ Stranje pod vodstvom prof. Karle Urh  in pevski zborček Čebelice zasebnega vrtca Sonček, enota Marjetica.

Prizor iz veseloigre Predporočno izpraševanje: (od leve proti desni) Slavka Korošec, Jelica Slavič  in Marija Plahuta (foto M. Skamen) Jelica Slavič, avtorica veselo igre Predporočno izpraševanje (foto M. Skamen) Tončka Radež in Jože Gajšek v veseloigri Predporočno izpraševanje (foto M. Skamen)
Res pravo medgeneracijsko vzdušje v dvorani kamniških frančiškanov. Kamniški metulji se resnično trudijo izboljševati kakovost življenja svojih članov kot tudi življenja ostalih starostnih in družbenih skupin, s katerimi so družinsko ali kako drugače povezani. (foto M. Skamen) Od leve proti desni: Dr. Marjeta Humar, predsednica Društva sv. Jakob z igralci iz veseloigre Predporočno izpraševanje (od leve proti desni): Tončka Radež, Jelica Slavič, Slavka Korošec, Marija Plahuta in Jože Gajšek (foto M. Skamen) Metulji so nam ponovno pokazali, da je mogoče starost dodatno osmisliti in doseči medsebojno razumevanje generacij. (foto M. Skamen)
Ob vseh dejavnostih, ki jih imajo pevci MLPZ OŠ Stranje, je nastopil samo del pevskega zbora. Prof. Karla Urh je povedala:"Mislim, da smo kljub temu nastopili dobro in tudi v imenu tistih, ki niso mogli z nami. Vesela sem, da smo zapeli večglasno čisto, kar je danes prava redkost." (foto M. Skamen) Prečna flavta in skladba Konjiček v izvedbi Lare (foto M. Skamen) Citrar Timotej iz OŠ Stranje je zaigral skladbo Ljubezenske sanje. (foto M. Skamen)
Valček in Ples sta zaigrali Lara in Iris, ki sta članici glasbenega krožka OŠ Stranje. (foto M. Skamen) Vokalno-inštrumentalna skupina učencev OŠ Stranje deluje pod umetniškim vodstvom Karle Urh. (foto M. Skamen)  Na harmoniko je zaigral Jaka, ki tudi prihaja iz OŠ Stranje. (foto M. Skamen)

 

Tako so se prisotni v nabito polni dvorani kamniškega Frančiškanskega samostana, so Kamniški metulji resnično prijateljska skupina, ki lahko zadovoljuje temeljno potrebo vsakega posameznika po kvalitetnih medsebojnih človeških odnosih. Metulji so nam ponovno pokazali, da je mogoče starost dodatno osmisliti in doseči medsebojno razumevanje generacij. Tako se gotovo tudi uspešneje spopadajo s problemi osamljenosti, zmanjšujejo socialne stiske, razvijajo samopomoč, solidarnost in medsebojno pomoč, utrjujejo in širjo socialno mrežo, ohranjajo psihofizično aktivnost ter izboljšujejo sprejemanje starosti in priprave na starost.

Vabimo vas, k ogledu fotografij, ki jih je za vas pripravil Matevž Skamen!

Tagi/značke: Društvo sv. Jakoba Frančiškanski samostan Kamnik Kamniški Metulji Karla Urh Medgeneracijsko društvo Jesenski cvet Vokalno-inštrumentalna skupina OŠ Stranje Pevski zborček Čebelice Zasebnega vrtca Sonček Jelica Slavič