Tomsic letak

Razstava France Tomšič in njegov čas, ki sta jo pripravila Igor Zemljič, višji bibliotekar, vodja knjižnice na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani, in Marta Lavrič Tomšič, univ. dipl. soc., postavila pa sta jo Janez Repanšek  in Leon Pirman, bo v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik zaradi izrednega zanimanja na ogled še vsaj do sredine meseca maja 2017.

 

Ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar (Druzina.si)Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakob vabita na predavanje NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR, EDEN OD OČETOV SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.Pomemben del naše zgodovine bo predstavil msgr. dr. ANTON JAMNIK,  pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani.

V   a   b   i   m   o

Vas na predavanje

NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR,

EDEN OD OČETOV

SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI,

ki bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri

v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.

Pomemben del naše zgodovine bo predstavil

msgr. dr. ANTON JAMNIK,

pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti

v Ljubljani. 

Srečanje s Slovenci na avstrijskem Koroškem

13. maja 2017 vabimo na romanje po Ziljski dolini na avstrijskem Koroškem. Romanje je pripravil Vido Kregar, vodil pa ga bo Stanko Trap, župnik v Marijini cerkvi v Bistrici na Zilji, ki sta pripravila naslednji program.

Namen romanja: srečanje s Slovenci na Koroškem 

Prijava: Prijavite se do 1. maja na telefon 031 564 705 (Marjeta Humar), ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., ali vrzite listek s prijavo  v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku. 

Plačilo: 30 evrov je treba poravnati do 5. maja: vrzite kuverto z denarjem in svojim imenom v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku ali pa denar oddajte Marjeti Humar, Vidu Kregarju ali Leonu Pirmanu (Demos). 

Na skupno pot in romanje vabita

Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakoba.

Marija Klobčar predstavila zgoščenko Hodili so jih poslušat – posnetke pesemske dediščine kamniškega območja

Objavljeno: .

Dr. Marija Klobčar je spomladi 2016 v MMK predstavila znanstveno monografijo Na poti v Kamnik. (Facebook MMK)V torek, 18. aprila 2017, smo bili v grajskem salonu muzeja MMK na kamniških Zapricah deležni izjemno zanimive predstavitve pesemskega izročila kamniškega območja. Dogodek je bil namenjen predstavitvi zgoščenke Hodili so jih poslušat, ki je izšla kot del zbirke iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta pri Založbi ZRC, dopolnjuje pa lani izdano monografijo Na poti v Kamnik, saj v poslušanje in razmislek ponuja skrbno izbrane posnetke pesemske dediščine kamniškega območja.

 Avtorica izbora in strokovne študije, ki spremlja zgoščenko, je dr. Marija Klobčar, zvočne posnetke sta uredila Robert Vrčon in Peter Vendramin, gradivo pa je v celoto uredila Urša Šivic.

Vsebino izredno bogate dediščine pesemskega izročila, ki je še vedno živo, je predstavila dr. Marija Klobčar, zapeli pa Ljudske pevke Predice, Ljudski pevci iz Tuhinjske doline in Družinski trio Plahutnik iz Stranj.

Ljudske pevke Predice (Facebook MKK) Ljudske pevke predice (Facebook MMK)
 Ljudski pevci iz Tuhinjske doline (Facebook MMK)  Družinski tri Plahutnik iz Stranj (Facebook MMK)

Dr. Marija Klobčar je v okviru letošnjega praznovanja občinskega praznika prejela zlato priznanje Občine Kamnik za široko znanstveno razgledanost, za etnološko in folkloristično raziskovanje, ki se pogosto osredotoča na Kamnik in njegove ljudi, ter za strokovno pomoč organizatorjem prireditev in projektov, s katerimi je Kamnik postal znan onkraj slovenskih meja.

Zgoščenka Hodili so jih poslušat poslušalca vodi ne le k soočenju z glasbeno preteklostjo, temveč z življenjem samim, z doživljanjem in čustvovanjem nekdanjih prebivalcev kamniškega območja, ki še danes v sebi nosijo odsev davnine, zaznamovane z močjo dovjih mož in ajdovskih deklic. Dr. Marija Klobčar je prejemnica zlatega priznanja Občine Kamnik za široko znanstveno razgledanost, za etnološko in folkloristično raziskovanje, ki se pogosto osredotoča na Kamnik in njegove ljudi, ter za strokovno pomoč organizatorjem prireditev in projektov, s katerimi je Kamnik postal znan onkraj slovenskih meja. (Facebook MMK)

 

Dr. Marija Klobčar se, kot je zapisala Simona Moličnik, že več let ukvarja z odkrivanjem, raziskovanjem in temeljito znanstveno razlago preteklih zvočnih svetov kamniškega območja, zgoščenka Hodili so jih poslušat poslušalca vodi ne le k soočenju z glasbeno preteklostjo, temveč z življenjem samim, z doživljanjem in čustvovanjem nekdanjih prebivalcev kamniškega območja, ki še danes v sebi nosijo odsev davnine, zaznamovane z močjo dovjih mož in ajdovskih deklic.

Zgoščenka je v nekem smislu eden od zaključkov izjemno poglobljenega raziskovalnega dela etnologinje dr. Marije Klobčar, ki se ob vseslovenskih in evropskih temah vseskozi veže na občino Kamnik in njene ljudi. Tako je v monografiji z naslovom Kamničani med izročilom in sodobnostjo. Življenje kamniških meščanov od leta 1880 do druge svetovne vojne je raziskovala delovanje kamniških društev v času med obema vojnama in življenje meščanov od leta 1880 do druge svetovne vojne. Raziskovanje je problemsko in vsebinsko nadaljevala z obravnavo življenja in kulture na Kamniškem od konca 18. stoletja do slovenske osamosvojitve oziroma soočanj mesta in podeželja. Raziskavo je zaključila leta 2016 z etnološko-folkloristično znanstveno monografijo z naslovom Na poti v Kamnik, na katero se navezuje tudi zgoščenka pesemskega izročila kamniškega območja, imenovana »Hodili so jih poslušat«, ki je izšla januarja 2017.

Tagi/značke: na poti v kamnik Marija Klobčar Medobčinski muzej Kamnik Ljudske pevke Predice Ljudski pevci iz Tuhinjske doline Družinski trio Plahutnik Simona Moličnik Hodili so jih poslušat

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta