Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Šmarci

Objavljeno: .

Učenci iz mekinjske šole v Šmarci na proslavi dneva samostojnosti in enotnostiKrajevna skupnost Šmarca, Društvo general Maister Kamnik in Društvo Demos na Kamniškem so v ponedeljek, 26. decembra 2016, v Domu krajanov v Šmarci pripravili proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Obiskovalce prireditve, med je bil tudi mag. Matej Tonin, poslanec v Državnem zboru, je najprej pozdravil Matej Slapar, podžupan občine Kamnik, ki je poudaril pomen enotnosti, ki se nam Slovencem ne zgodi prav pogosto. Podžupan Slapar je opozoril, da nam gre Slovencem vedno bolje, da ni res, da je vse tako črno, v kar nas želijo prepričati nekateri vplivni mediji in določeni politični krogi. Dan samostojnosti in enotnosti po njegovem mnenju ni namenjen zgolj spominu na plebiscitno odločitev za samostojno državo, pač vedno znova tudi poziv vsem odločevalcem, da se poenotijo o ključni viziji naše prihodnosti in s tem prispevajo k blaginji državljanov in ugledu naše države v skupnosti evropskih narodov.

Matej Slapar, kamniški podžupan V prvi vrsti od leve proti desni sedijo: Darinka Slanovec, dr. Marjeta Humar, Ivan Sekavčnik in mag. Matej Tonin. Slavnostni govornik je bil Ivan Sekavčnik, predsednik Društva general Maister Kamnik.
Program, ki ga je pripravila dr. Marjeta Humar, sta povezovala Ivana Skamen in Jože Berlec. Z recitalom domoljubnih pesmi so nastopili učenci podružnične šole Frana Albrehta iz Mekinj. Učence iz Mekinj sta za nastop pripravili Jana Svetec in Tamara Bračič.
Učenci Podružnične šole OŠ Frana Albrehta iz Mekinj so v Šmarci nastopili na proslavi dneva samostojnosti in enotnosti. Učenci Podružnične šole OŠ Frana Albrehta iz Mekinj S petjem so program obogatili člani MPZ Odmev iz Kamnika pod vodstvom pevovodkinje Anice Smrtnik. Zapeli so Benjamina Ipavca: Slovenska dežela, Slavka, Vilka Avsenika: Lepe ste ve Karavanke,  Leopolda Belarja: Že počiva vsa narava in   slovensko ljudsko pesem v  priredbi Karolja Pahorja:  Pa se sliš od svetga Vida zgun.
Glasbena skupina v sestavi Anton Špenko, Samo Mikuš, Urška Rozman in Urban Brnot je zaigrala dve skladbi: Charles H. Gabriel, 1856–1932: Away in Manger; William B. Sandys: God Rest Ye Merry Gentlemen. Učenci Podružnične šole OŠ Frana Albrehta iz Mekinj so nastopili z recitalom doboljubnih pesmi. Člani kvarteta saksofonistov Glasbene šole Kamnik v sestavi Darja Seliškar, Peter Gregorič, Matic Tonin in Gašper Tonin pod mentorstvom Darje Seliškar so zaigrali slovenski narodni skladbi v priredbi Tomaža Završnika Potrkan ples in Po jezeru.
Barbara Božič je prebrala hvalnico našemu mestu, ki jo je napisal kamniški pesnik Fran Albreht:  "Od daleč sem te sanjal, zlato mesto. ko si v pomladni se nakit odelo, je v moji krvi od želja zavrelo, o za teboj, ti zlato, rodno mesto!" Dr. Marjeta Humar je iz zakladnice poezije kamniških avtorjev izbrala nekaj pesmi Darinke Slanovec, ki jih je z velikim občutkom prebrala Barbara Božič. Za novoletno vzdušje v dvorani sta poskrbela mlada glasbenika samouka Marko in Tobija Smrtnik.

 Vse fotografije je prispeval Primož Zupan. Vabimo Vas tudi k ogledu fotoprojekcije dogajanja na slovenosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Šmarci, ki je dostopna na povezavi.

 

Ivana Skamen in Jože Berlec, ki sta povezovala celoten program, tega je pripravila dr. Marjeta Humar, se kljub vsemu nista mogla ogniti realnim eksistenčnim vprašanjem, na katera išče odgovore množica izobraženih mladih, za katere ni delovnih mest, in tudi množica tistih, ki imajo delo, pa so žal še vedno vsaj delno odvisni od pomoči humanitarnih organizacij.

Slavnostni govornik je bil predsednik Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik, ki je uvodoma opozoril, da je Kamnik »rojstno mesto Rudolfa Maistra /…/, ki velja za enega najpomembnejših oblikovalcev slovenske politične zgodovine XX. stoletja. Kamnik in Šmarca sta hkrati kraj, kjer je živel in deloval France Tomšič, ki velja za enega najpomembnejših glasnikov slovenske državnosti, politične demokracije in socialne države. Kamniški Demos in Društvo general Maister sta hkrati dokaz, da je Kamnik vedno znal združevati politično in civilnodružbeno držo tako pri nastajanju slovenske državnosti kot tudi pri ohranjanju domoljubja.« Po Sekavčniku praznovanje 26. obletnice samostojnosti ni samo stičišče zgodovinskih spominov, temveč tudi pogled v prihodnost. Sekavčnika tudi zanima, kako se je znotraj dveh desetletij in pol spremenilo naše življenje, naša občutja in pogledi, saj gole številke in statistike o tem ne povedo dovolj. Govornik je izpostavil, da je Maister je z relativno majhno skupino domoljubov zaradi jasne politične vizije, vojaške smelosti in organizacijske enotnosti ubranil slovensko Štajersko, DEMOS, demokratična opozicija Slovenije, pa je na začetku devetdesetih podobno strnila vrste glede plebiscita, odcepitve in samostojne države. »Maister je takrat zakoličil fizične in identitetne meje slovenske države, DEMOS jo je prvič dejansko uresničil.« Predsednik Društva general Maister se tudi v zaključku svojega govora ni mogel ogniti omembi zgodovinskega prispevka Maistra in Tomšiča. Povedal je, da je kamniška zgodba dovolj lokalna, da je hkrati slovenska, in je dovolj slovenska, da je tudi globalna. »Imamo nekaj Maistrovega duha, Tomšičeve smelosti, pa tudi Demosove upornosti. Prepričan sem, da bomo znali vse troje povezati in uporabiti tudi danes za skupno dobro naše prihodnosti.« Celotno besedilo govora je dostopno na tej povezavi.  

V kulturnem programu so sodelovali Mešani pevski zbor Odmev pod vodstvom pevovodkinje Anice Smrtnik, recitatorka Barbara Božič, skupina otrok iz mekinjske podružnice Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik pod vodstvom Jane Svetec in Tamare Bračič, glasbena skupina v sestavi Anton Špenko, Samo Mikuš, Urška Rozman in Urban Brnot, kvartet saksofonistov Glasbene šole Kamnik v sestavi Darja Seliškar, Peter Gregorič, Matic Tonin in Gašper Tonin pod mentorstvom Darje Seliškar ter mlada glasbenika samouka Marko in Tobija Smrtnik.

K uspešni izvedbi prireditve so s svojim delom prispevali tudi Majda Mihelič, Ludvik Gomiršek in Leon Pirman, Janez Repanšek in Matjaž Šporar, predsednik Krajevne skupnosti Šmarca, kateremu gre še posebna zahvala, da je prireditev potekala v njihovem lepo urejenem domu krajanov.

Prireditev se je pokončanem kulturnem programu nadaljevala z druženjem ob skromnem prigrizku in kozarcu vina ali soka. Obiskovalci prireditve so izrazili željo, da podobni dogodki ob praznovanjih pomembnih mejnikov v naši narodni zgodovini postanejo tradicionalni.

Tagi/značke: Matej Tonin Matej Slapar Krajevna skupnost Šmarca Dan samostojnosti in enotnosti Mešani pevski zbor Odmev