Tomsic letak

Razstava France Tomšič in njegov čas, ki sta jo pripravila Igor Zemljič, višji bibliotekar, vodja knjižnice na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani, in Marta Lavrič Tomšič, univ. dipl. soc., postavila pa sta jo Janez Repanšek  in Leon Pirman, bo v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik zaradi izrednega zanimanja na ogled še vsaj do sredine meseca maja 2017.

 

Ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar (Druzina.si)Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakob vabita na predavanje NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR, EDEN OD OČETOV SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.Pomemben del naše zgodovine bo predstavil msgr. dr. ANTON JAMNIK,  pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani.

V   a   b   i   m   o

Vas na predavanje

NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR,

EDEN OD OČETOV

SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI,

ki bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri

v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.

Pomemben del naše zgodovine bo predstavil

msgr. dr. ANTON JAMNIK,

pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti

v Ljubljani. 

Srečanje s Slovenci na avstrijskem Koroškem

13. maja 2017 vabimo na romanje po Ziljski dolini na avstrijskem Koroškem. Romanje je pripravil Vido Kregar, vodil pa ga bo Stanko Trap, župnik v Marijini cerkvi v Bistrici na Zilji, ki sta pripravila naslednji program.

Namen romanja: srečanje s Slovenci na Koroškem 

Prijava: Prijavite se do 1. maja na telefon 031 564 705 (Marjeta Humar), ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., ali vrzite listek s prijavo  v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku. 

Plačilo: 30 evrov je treba poravnati do 5. maja: vrzite kuverto z denarjem in svojim imenom v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku ali pa denar oddajte Marjeti Humar, Vidu Kregarju ali Leonu Pirmanu (Demos). 

Na skupno pot in romanje vabita

Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakoba.

France Tomšič, borec za svobodo, socialno in pravno državo, eden izmed očetov slovenske državnosti

Objavljeno: .

naslovkaObjavljamo zaključke Simpozija France Tomšič in njegov čas, pripravil jih sodelavec Študijskega centra za narodno spravo dr. Damjan Hančič. Simpozij o Francetu Tomšiču, začetniku slovenske demokratizacije na političnem in sindikalnem področju, je potekal v petek, 30. septembra 2016, je v dvorani krajevnega doma v Šmarci v organizaciji Društva Demos na Kamniškem, Društva sv. Jakoba, Socialne akademije in KS Šmarca.

Njegov prispevek pri »novotrškem uporu« v Kamniku leta 1986, pri litostrojski stavki leta 1987 in pri ustanavljanju prve nekomunistične politične stranke v Vzhodni Evropi leta 1989 je bil neprecenljiv.

prof. dr. Janko Prunk: Ponovno rojstvo evropske socialdemokracije na Slovenskem prof. dr. Stane Granda: Slovenska osamosvojitev in sindikalizem dr. Andreja Valič Zver: France Tomšič in njegov čas doc. dr. Milan Balazic: Prelomni čas slovenske demokratizacije in osamosvajanja in zgodovinska vloga Franceta Tomšiča v njem

Program simpozija je bil zasnovan tako, da je 12 referentov osvetlilo ne samo večplastno osebnost Franceta Tomšiča, pač pa tudi širši okvir družbenega in političnega okolja, v katerem je deloval, in mnogokrat potegnilo tudi vzporednice z današnjim časom. Obdobje sredine in zlasti konca 80-tih let 20. stoletja je bilo navdano z upanjem in veliko željo po spremembah, zato je bil France Tomšič s svojimi lastnostmi, kot so: odgovornost, energičnost, izkušnje s politično kulturo in socialno demokracijo v zahodni Nemčiji, zasledovanje konkretnih rezultatov dela in zlasti velika strpnost do političnih nasprotnikov, tista oseba, ki je že na začetku teh procesov potegnila »voz zgodovine« v pravo smer. Njegova premočrtnost, ki je izhajala tudi iz dejstva, da je pripadal tehnični in ne družboslovni inteligenci, je veliko pripomogla k uspehu njegovih prizadevanj.

Dr. Marjeta Humar, predsednica organizacijskega odbora Simpozija France Tomšič in njegov čas Jan Tomšič s sorodniki med ogledom priložnostne razstave o njegovem očetu (foto Igor Zemljič) Tomšičeva družina ob ogledu razstave (foto Igor Zemljič) Jože Berlec in kamniški župan Marjan Šarec

V prvem delu simpozija so dr. Aleš Maver, prof. dr. Janko Prunk in prof. dr. Stane Granda podali nekoliko širši pogled na zgodovinski razvoj socialne demokracije in sindikalizma v Evropi in pri nas od srede 19. stoletja naprej pa vse do današnjih dni, ko socialna demokracija pravzaprav spet išče svojo pravo identiteto.

Dr. Damjan Hančič je vodil sekcijo z dr. Andrejo Valič Zver, prof. dr. Bogomirjem Kovečem in doc. dr. Milanom Balažičem (foto Igor Zemljič). Matjaž Šporar, predsednika Sveta KS Šmarca (foto Matevž Skamen)

Drugi del simpozija, v katerem so sodelovali dr. Andreja Valič Zver, doc. dr. Milan Balažic in prof. dr. Bogomir Kovač, je bil namenjen osvetlitvi vloge in pomena Franceta Tomšiča v procesih demokratizacije političnega in sindikalnega življenja in osamosvojitve. V tretjem in četrtem delu simpozija so nastopili referenti, ki so s Tomšičem dlje časa tudi sami aktivno sodelovali. Predstavili so spomine nanj in na posamezne pomembne dogodke, ki so zgodili v času sodelovanja z njim. To so bili: Andrej Magajna, dr. Gorazd Drevenšek, Jože Erčulj, mag. Branko Grims, Anton Tomažič in mag. Igor Podbrežnik. Prispevki referentov bodo naslednje leto objavljeni v posebnem zborniku.

prof. dr. Bogomir Kovač: France Tomšič in brezpotja slovenske socialne demokracije Andrej Magajna: Vpliv značajskih posebnosti voditeljev na profiliranje političnih strank prof. dr. Gorazd Drevensek: France Tomšič kot vizionar slovenskega političnega razvoja Jože Erculj: Vloga Franceta Tomšiča v sindikalnem gibanju

Kasneje, sredi 90-tih let, ko so bile ključne stvari, kot sta formalna demokratizacija in osamosvojitev opravljeni, je tok razvoja slovenske postkomunistične družbe mnogokrat krenil v drugo smer, kot si je želel France Tomšič. To se je kazalo tudi v njegovi čedalje večji »marginalizaciji« v političnem življenju, ki je končno botrovala tudi njegovemu umiku iz aktivnega političnega življenja. Danes, ko je slovenska družba spet v krizi, ki se morda na trenutke zdi še bolj neizhodna, kot je bila konec 80-tih let, pa spoznavamo, da bi se morali zopet približati zamislim in idealom, ki jih je zastopal France Tomšič. Zato je bila z odobravanjem sprejeta tudi pobuda Kamničana prof. dr. Bogomirja Kovača, da bi podobne dogodke, na katerih bi se spominjali dela Franceta Tomšiča,  v obliki »Tomšičevih dnevov« prirejali vsako drugo leto.

Anton Tomažič: Litostrojska izkušnja mag. Branko Grims: France Tomšič – človek z dovolj civilnega poguma za prelomne trenutke mag. Igor Podbreznik: France Tomšič, eden od stebrov prenove družbenega reda in osamosvojitve Marta Lavrič Tomšič

 

Tagi/značke: občina Kamnik France Tomšič Marjeta Humar simpozij Damjan Hančič

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta