Tonin v Mekinjah: Osamosvojitev je last vsega slovenskega naroda

Objavljeno: .

Kresni večer 2016 v Mekinjah (foto Primož Zupan)Krajevna skupnost Mekinje, Športno kulturno društvo Mekinje Društvo za oživljanje starih običajev so skupaj z Društvom Demos na Kamniškem so v Mekinjah pripravili tradicionalno kresovanje in proslavili Dan državnosti. Kot je v uvodnem pozdravu povedal kamniški podžupan Matej Slapar, ki je povezoval celotni kulturni program, je kurjenje kresa na kresni večer postalo že tradicionalno, saj je letošnje kresovanje v Mekinjah bilo že petindvajsetič. Prvi kres v Mekinjah je zagorel, ko je bila razglašena samostojna Slovenija.

Program kresovanja v Mekinjah je povezoval Matej Slapar (foto Primož Zupan).V kulturnem programu so nastopili Mekinjski oktet, vokalna skupina Krila, izjemno pa so s svojim nastopom navdušili učenci in učenke Podružnične šole Mekinje, še posebej je potrebno pohvaliti njihove učiteljice, ki so pripravile program in učence naučile za nastop. Zbrane na kresovanju v Mekinjah je nagovoril mag. Matej Tonin, poslanec v Državnem zboru RS, ki se je zahvalil vsem, ki so izpeljali osamosvojitev, pri tem pa poudaril, da je osamosvojitev last celotnega naroda, opozoril je na izjemne spremembe, ki jih je doživela Slovenija v tem kratkem času, pozval, da se veselimo uspehov naših ljudi, ter izpostavil nalogo svoje generacije, ki mora Sloveniji vrniti izgubljeno zaupanje v pravičnost in poštenje.

Mag. Matej Tonin: "Osamosvojitev je last vsega slovenskega naroda." (foto Primož Zupan) Matej Tonin: "Veselimo se uspehov naših ljudi, bodimo ponosni na Slovenijo!" (foto Primož Zupan)

Mag. Matej Tonin, vodja Poslanske skupine NSi v Državnem zboru Republike Slovenije, je vsem navzočim voščil ob Dnevu državnosti, ki letos mineva ob 25. obletnici razglasitve slovenske samostojnosti. Zahvalil se je tudi vsem tistim, ki so pri osamosvojitvi dejavno sodelovali v politiki in7ali v obrambni vojni za Slovenijo. Prisotne je spomnil, da si svobode nismo izborili brez žrtev, osamosvojitvena vojna je zahtevala tudi življenje Edvarda Peperka iz Kamnika, ki je padel v bitki pri Trzinu.

Slovenija je doživela izjemne spremembe v izjemno kratkem času

Zahvale generaciji, ki je izpeljala osamosvojitev, je zaključil s hvaležnostjo, da njegova generacija lahko žanje sadove njihovega dela. Kar je slikovito ponazoril s svojim življenjem: rojen je bil v Jugoslaviji, šolanje je dokončal v samostojni Republiki Sloveniji, prvo zaposlitev pa je dobil, ko je Slovenija postala članica Evropske unije. V svojem dosedanjem življenju je doživel izjemne spremembe: »V treh desetletjih smo prehodili dolgo pot od tihotapljenja banan in kavbojk iz Trsta in Celovca mimo jugoslovanskega mejnega in carinskega nadzora, saj tega ni bilo mogoče dobiti pri nas, danes pa lahko prosto potujemo do skrajnih koncev Evrope.» Tonin ocenjuje, da je Slovenija v zadnjih 100 letih prehodila neverjetno pot: od avstroogrske province preko Dravske banovine v Kraljevini Jugoslaviji in nato republike v komunistični Jugoslaviji pa do demokratizacije, osamosvojitve in vstopa v EU ter NATO.

Osamosvojitev je last vsega slovenskega naroda

Tonin je opozoril, da je osamosvojitev terjala velike napore celotnega naroda, saj  se je odvijala v neugodnih okoliščinah: »Najprej smo morali komaj nastalo državo ubraniti v vojni, ko nas je napadla JLA, tedaj četrta najmočnejša armada v Evropi, soočali pa smo se tudi z nenaklonjenostjo mednarodne skupnosti, ki je hotela ohraniti Jugoslavijo kot celoto.«

Poslanec Tonin zato poudarja, da si osamosvojitve ne more lastiti nihče. Ne zanika, da so nekateri, ki so zanjo naredili več kot drugi, a osamosvojitev je last vsega slovenskega naroda, saj smo jo lahko dosegli samo skupaj, ker so sodelovali ljudje z zelo različnih nazorskih bregov. Osamosvojitvi je bila pot tlakovana s plebiscitom 23. decembra 1990, na katerem se je slovenski narod enotno in prepričljivo izrekel ZA slovensko samostojnost.

Kres v Mekinjah 2016 (foto Primož Zupan) Kres v Mekinjah (foto: Primož Zupan)

Veselimo se uspehov naših ljudi, bodimo ponosni na Slovenijo

Dodal je, da se lahko veselimo številnih uspehov naših vrhunskih športnikov: Peter Prevc, Tina Maze, Iztok Čop, košarkarska in nogometna reprezentanca, občudujemo pa lahko tudi izjemno uspešne gospodarstvenike in podjetja, ki so vodilna v svetovnem merilu: visokotehnološki izpušni sistemi Akrapovič, Pipistrel, ki izdeluje vrhunska ultralahka letala, izjemno priljubljen digitalni izdelek Talking Tom, Interblock...

Slovenija pa je tudi čudovita. Tonin je slikovito opisal, kako vedno znova občuduje njeno lepoto in raznovrstnost pokrajine, kadar koli se z letalom vrača iz Bruslja na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana: najprej Julijske Alpe, potem Notranjska in bližnje morje, nato Ljubljanska kotlina, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke na desni, ko se letalo približuje letališču.

Toninova generacija mora Sloveniji vrniti izgubljeno zaupanje v pravičnost in poštenje. (foto Primož Zupan)

Toninova generacija mora Sloveniji vrniti izgubljeno zaupanje v pravičnost in poštenje

Poslanec Tonin se zaveda, da v naši Sloveniji ni vse v redu, da nas pestijo številne težave, ena najhujših pa so dvojna merila za različne ljudi, privilegirane in običajne, kar ustvarja številne krivice in ovira naš družbeni razvoj. Toninova generacija je zato dolžna generaciji, ki je pred njimi ustvarila samostojno državo, vrniti Sloveniji zaupanje v pravičnost in poštenje in s tem ustvariti pogoje za nov razvojni zagon.

Tekst. Igor Podbrežnik

 

Tagi/značke: Matej Tonin Krajevna skupnost Mekinje Športno kulturno društvo Mekinje kresovanje MatejSlapar