Koncert ob freskah v razgledni katedrali svetega Primoža na Kamnikom

Objavljeno: .

V nedeljo, 18. oktobra, nas je Tone Ftičar iz kamniške območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) povabil na koncert, ki ga je organiziral v romarski cerkvi sv. Primoža in Felicijana nad Kamnikom. Cerkev, ki je eden izmed najlepše ohranjenih gotskih spomenikov v Sloveniji, njeno notranjost krasijo srednjeveške freske, na koru pa so Fallerjeve orgle iz leta 1680,. ki so sicer obnovljene, vendar zaenkrat še ne dajejo čarobnih zvokov, je že več stoletij priljubljena romarska, v zadnjem desetletju pa tudi povsem športno-rekreativna točka številnih Kamničanov, Domžalčanov, pa tudi Ljubljančanov.

Posebej slovesno je na tri postne nedelje, 1. maja na praznik Jožefa Delavca in na Slomškovo nedeljo, ko so v cerkvi sv. Primoža in Felicijana tudi sv. maše. Slovesno je tudi na praznik sv. Petra in Pavla, ko je maša v preprosti srednjeveški cerkev sv. Petra, ta je pokrita s skodlami, ki stoji v bližini.

Sv. Primož ne sameva niti ponoči in tudi ob slabem vremen ga redno obiskujejo rekreativni pohodniki in tekači, samo cerkev pa si je mogoče ogledati, kadar je v bližnjem župnišču odprta tudi okrepčevalnica, ki jo vodi Peter Uršič iz gostilne Pri planinskem orlu. .

 

Vse, ki smo se odzvali Ftičarjevemu vabilu, nas je pričakalo prijetno presenečenje. Z več kot enournim koncertom  so nas navdušili mladi člani Tuba Evfonij ansambla Glasbene šole Kranj pod vodstvom mentorja Kamničana Uroša Koširja, ki je študij tube zaključil z diplomo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, strokovno se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri prof. Roger Bobu, prof. Velvet Brown in prof. Stevenu Meadu, zaključil pa je tudi dvoletni študij tube na Indiana state Universty Jacobs School of Music.

Mladi glasbeniki so cerkev napolnili z vibracijami in ob zaključku koncerta prejeli stoječe ovacije poslušalcev, ki so cerkev napolnili do zadnejga kotička. Tone Ftičar, zadovoljen nad odzivom publike na njegovo vabilo in še posebej navdušen nad znanjem in energijo mladih glasbenikov, nas je pospremil na pot nazaj v dolino z željo, da so nam zvoki tub in evfonijev porušili ovire do naših ciljev kot so trombe v starozavezni Jerihi porušile oblegano mesto. Morda nam je hotel povedati, da bomo spet kmalu povabljeni v razgledno katedralo na koncert ob freskah! Takšnih dogodkov si v cerkvi sv. Primoža in Felicijana lahko le želimo. Da si poleg telesnih baterij napolnimo tudi našega duha.

Fotografije prispeval: Dušan Strle

Tekst: Igor Podbrežnik

Tagi/značke: Tone Ftičar Sv. Primož Uroš Košir Tuba Evfonij ansambel Glasbena šola Kranj