Danica Zmrzlikar, predsednica Odbora za dodeljevanje štipendij Ustanove Petra Pavla Glavarja

danica zmrzlikarHvala vsem in poklon, da se odkrivajo dušo parajoča dejanja, prikrita povojnim generacijam, ki so ob teh dejstvih v času samostojnosti upravičeno globoko prizadete, s trpko bolečino v srcu, da so bile skozi takratni sistem zavedene, molk pa je bil edini garant ljudem, z vedenjem o teh zlodejanjih, da preživijo. Strah je vse do danes bil prisoten, najstarejšim se je zalezel v kosti in še danes ne spregovorijo. To potrjujejo izkustva. Res žalostno za naš narod in našo deželo, kamor bi morali posejati seme, ki bi obrodilo stoteren sad v veselje in zadovoljstvo vseh Slovencev. Zdaj pa pretreseni spremljamo sadove sejalcev groze. Z Bogom.

 

Društvo sv. Jakob Kamnik in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vabijo na večer KAMNIŠKE ZGODBE, ki bo v petek, 25. avgusta 2017, ob 20. uri na vrtu Frančiškanskega samostana v Kamniku (ob slabem vremenu v dvorani Frančiškanskega samostana).

Z besedo in glasbo bodo pripovedovalci obudili stare zgodbe, ki so jih slišali od staršev, starih staršev, sosedov ….

Pripovedovali bodo: Ivan Nograšek iz Tunjic, Jože Keršič iz Motnika, Verena vidrih Perko iz Mekinj, Ljuba Lajmiš iz Zgornjega Tuhinja, Anže Slana iz Tunjic in Ljoba Jenče iz Cerknice.

Ljoba Jenče bo zapela tudi nekaj balad ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika.

Pripovedi bo povezovala Breda Podbrežnik Vukmir.

Vljudno vabljeni. Vstopnine ni.

 

mag. Branko Grims: France Tomšič – človek z dovolj civilnega poguma za prelomne trenutke

Objavljeno: .

France Tomšič – človek z dovolj civilnega poguma za prelomne trenutke

Franceta Tomšiča je odlikoval civilni pogum. Dokazal ga je, ko je na čelu sindikalistov Litostroja prikorakal pred takratno socialistično skupščino. Dejanje je bilo zgodovinsko, saj se je ves komunistični režim skliceval na »delavski razred«. Toda še bolj pomembne so bile zahteve, ki jih je postavil France Tomšič: svoboda organiziranja, demokracija, demokratične volitve. Medtem, ko so takrat drugi (npr. iniciativa SDZ) ovinkarili o tem, da bodo »gibanje, ki se bo razpustilo«, je France Tomšič zmogel dovolj civilnega poguma, da je izrekel bistvo brez sprenevedanja: »Ustanovili bomo socialdemokratsko stranko in gremo v boj za oblast!« ter kot ključnega nasprotnika postavil zvezo komunistov, ki je socialdemokrate po II. svetovni vojni najbolj preganjala in pobijala, saj so ji »kazili« želeno podobo edine zagovornice interesov zaposlenih. Vzporednica temu je komunistična izdaja, preganjanje in pobijanje tigrovcev. Na koncu so si z medijsko močjo oboje prilastili …

Civilni pogum Franceta Tomšiča je bil zame ključni razlog, da sem se takoj po ustanovitvi iniciativnega odbora vpisal v njegovo nastajajočo stranko.

Tagi/značke: FranceTomšič Socialdemokratska zveza Slovenije simpozij socialdemokracija Branko Grims

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta