Tomsic letak

Razstava France Tomšič in njegov čas, ki sta jo pripravila Igor Zemljič, višji bibliotekar, vodja knjižnice na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani, in Marta Lavrič Tomšič, univ. dipl. soc., postavila pa sta jo Janez Repanšek  in Leon Pirman, bo v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik zaradi izrednega zanimanja na ogled še vsaj do sredine meseca maja 2017.

 

Ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar (Druzina.si)Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakob vabita na predavanje NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR, EDEN OD OČETOV SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.Pomemben del naše zgodovine bo predstavil msgr. dr. ANTON JAMNIK,  pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani.

V   a   b   i   m   o

Vas na predavanje

NADŠKOF ALOJZIJ ŠUŠTAR,

EDEN OD OČETOV

SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI,

ki bo v petek, 28. aprila 2017, ob 19. 30 uri

v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.

Pomemben del naše zgodovine bo predstavil

msgr. dr. ANTON JAMNIK,

pomožni škof ljubljanske nadškofije, izredni profesor na Teološki fakulteti

v Ljubljani. 

Srečanje s Slovenci na avstrijskem Koroškem

13. maja 2017 vabimo na romanje po Ziljski dolini na avstrijskem Koroškem. Romanje je pripravil Vido Kregar, vodil pa ga bo Stanko Trap, župnik v Marijini cerkvi v Bistrici na Zilji, ki sta pripravila naslednji program.

Namen romanja: srečanje s Slovenci na Koroškem 

Prijava: Prijavite se do 1. maja na telefon 031 564 705 (Marjeta Humar), ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., ali vrzite listek s prijavo  v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku. 

Plačilo: 30 evrov je treba poravnati do 5. maja: vrzite kuverto z denarjem in svojim imenom v poštni nabiralnik Društva sv. Jakoba v Frančiškanski cerkvi v Kamniku ali pa denar oddajte Marjeti Humar, Vidu Kregarju ali Leonu Pirmanu (Demos). 

Na skupno pot in romanje vabita

Društvo Demos na Kamniškem in Društvo sv. Jakoba.

mag. Branko Grims: France Tomšič – človek z dovolj civilnega poguma za prelomne trenutke

Objavljeno: .

France Tomšič – človek z dovolj civilnega poguma za prelomne trenutke

Franceta Tomšiča je odlikoval civilni pogum. Dokazal ga je, ko je na čelu sindikalistov Litostroja prikorakal pred takratno socialistično skupščino. Dejanje je bilo zgodovinsko, saj se je ves komunistični režim skliceval na »delavski razred«. Toda še bolj pomembne so bile zahteve, ki jih je postavil France Tomšič: svoboda organiziranja, demokracija, demokratične volitve. Medtem, ko so takrat drugi (npr. iniciativa SDZ) ovinkarili o tem, da bodo »gibanje, ki se bo razpustilo«, je France Tomšič zmogel dovolj civilnega poguma, da je izrekel bistvo brez sprenevedanja: »Ustanovili bomo socialdemokratsko stranko in gremo v boj za oblast!« ter kot ključnega nasprotnika postavil zvezo komunistov, ki je socialdemokrate po II. svetovni vojni najbolj preganjala in pobijala, saj so ji »kazili« želeno podobo edine zagovornice interesov zaposlenih. Vzporednica temu je komunistična izdaja, preganjanje in pobijanje tigrovcev. Na koncu so si z medijsko močjo oboje prilastili …

Civilni pogum Franceta Tomšiča je bil zame ključni razlog, da sem se takoj po ustanovitvi iniciativnega odbora vpisal v njegovo nastajajočo stranko.

Tagi/značke: FranceTomšič Socialdemokratska zveza Slovenije simpozij socialdemokracija Branko Grims

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta