Danica Zmrzlikar, predsednica Odbora za dodeljevanje štipendij Ustanove Petra Pavla Glavarja

danica zmrzlikarHvala vsem in poklon, da se odkrivajo dušo parajoča dejanja, prikrita povojnim generacijam, ki so ob teh dejstvih v času samostojnosti upravičeno globoko prizadete, s trpko bolečino v srcu, da so bile skozi takratni sistem zavedene, molk pa je bil edini garant ljudem, z vedenjem o teh zlodejanjih, da preživijo. Strah je vse do danes bil prisoten, najstarejšim se je zalezel v kosti in še danes ne spregovorijo. To potrjujejo izkustva. Res žalostno za naš narod in našo deželo, kamor bi morali posejati seme, ki bi obrodilo stoteren sad v veselje in zadovoljstvo vseh Slovencev. Zdaj pa pretreseni spremljamo sadove sejalcev groze. Z Bogom.

 

Društvo sv. Jakob Kamnik in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vabijo na večer KAMNIŠKE ZGODBE, ki bo v petek, 25. avgusta 2017, ob 20. uri na vrtu Frančiškanskega samostana v Kamniku (ob slabem vremenu v dvorani Frančiškanskega samostana).

Z besedo in glasbo bodo pripovedovalci obudili stare zgodbe, ki so jih slišali od staršev, starih staršev, sosedov ….

Pripovedovali bodo: Ivan Nograšek iz Tunjic, Jože Keršič iz Motnika, Verena vidrih Perko iz Mekinj, Ljuba Lajmiš iz Zgornjega Tuhinja, Anže Slana iz Tunjic in Ljoba Jenče iz Cerknice.

Ljoba Jenče bo zapela tudi nekaj balad ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika.

Pripovedi bo povezovala Breda Podbrežnik Vukmir.

Vljudno vabljeni. Vstopnine ni.

 

Dr. Aleš Maver: Čudna igra novih in starih socialdemokratov

Objavljeno: .

 

Socialna demokracija v srednji in vzhodni Evropi po letu 1989

Zgodba o socialni demokraciji v srednji in vzhodni Evropi po letu 1989 je ena bolj tragičnih iz politične zgodovine tega prostora v zadnjih petindvajsetih letih. Da uveljavljene socialdemokratske stranke iz demokratičnega dela Evrope niso imele ne poguma ne resnične volje bolj podpreti razvoja nekomunističnih delavskih strank, je tej politični opciji naredilo težko popravljivo škodo. O tem nas prepriča že bežen pogled na današnji politični semafor srednje- in vzhodnoevropskih držav, kjer je nedavno slovo poljske leve sredine od parlamentarnega zastopstva le najizrazitejši odraz širših in dolgotrajnejših trendov. Seveda še zdaleč niso bili zgolj zahodnoevropski socialdemokrati tisti, ki so se panično bali vnovičnega vznika srednjeevropskih nacionalizmov in šovinizmov, vendar so z zgrešeno formulo, da so reformirani komunisti sodobni socialdemokrati, šli pri tem zelo daleč. Zato slaba tri desetletja po letu 1989 ostajajo socialdemokratske stranke nekomunistične provenience na evropskem vzhodu bele vrane. Pomembnejšo vlogo med njimi imajo predvsem estonski socialdemokrati, v veliki večini ostalih okolij so danes glavni nosilci socialne demokracije postkomunisti, kar pojasni njihov v celoti gledano omejen domet.

 

 

Tagi/značke: France Tomšič simpozij Aleš Maver socialdemokracija

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta