Podbersic Mozina

Vabimo vas na predstavitev knjižne novitete JOŽETA MOŽINE: SLOVENSKI RAZKOL.

Monografija, kakršne še ni bilo, je z dokumenti in pričevanji utemeljena zgodovinska knjiga, ki razkriva tragične dogodke iz novejše slovenske zgodovine.

Pogovor z avtorjem bo vodil zgodovinar dr.RENATO PODBERSIČ.

 

Prireditev bo v PETEK, 3. JULIJA 2020, ob 19. uriv Domu krajanov v ŠMARCI.

 

Jakob logo demos logo

 

 

 

France Balantič sodi v javni spomin slovenskega naroda (e- publikacija)

Objavljeno: .

Spoštovani!

S predlogom, da se knjižnica v Kamniku poimenuje po pesniku Francetu Balantiču, smo želeli prispevati k spravi. Želeli smo, da mu  priznamo, da sodi med najodličnejše slovenske pesnike vseh časov.  Prosimo vas, da s podpisom izjave, ki jo prilagamo na povezavi, to potrdite tudi vi. Hvala vam.

 

Dr. Marjeta Humar

 

Za povečan prikaz knjige kliknite Tukaj

 

Na pogovornem večeru v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik, ki je bil v petek, 2. oktobra 2015, je bila udeležencem predstavljena publikacija z naslovom France Balantič sodi v spomin slovenskega naroda, ki sta jo pripravili dr. Marjeta Humar in Ivanka Učakar.  

Kot je v uvodu v pogovorni večer pojasnila dr. Marjeta Humar, naj bi se konec leta ali na začetku naslednjega leta spet odločali o imenovanju kamniške knjižnice po Francetu Balantiču, zato sta, skupaj z Ivanko Učakar, za lažjo odločitev izpisali nekaj pozitivnih mnenj iz časopisja (spletnega in klasičnega), iz člankov v znanstvenih in strokovnih objavah in pripravili pregled antologij in literarnih zgodovin, v katerih je upoštevan Balantič, ter seznam izdanih pesniških zbirk. Na začetku sta dodali odlomek iz pisma dr. Danila Türka iz leta 2008, ko je bil predsednik države, na koncu pa izjavo intelektualcev, objavljeno v različnih medijih v juniju 2015. Ker je bilo večkrat rečeno ali zapisano, da se ne ve, kdo je predlagal poimenovanje po Balantiču, sta navedli tudi podpornike predloga.

Tagi/značke: France Balantič Marjeta Humar Tone Ftičar Andrej Perko Tomaž Erzar Bernard Nežmah Tanja Dominko Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta