Predstavitev knjige Demos na Domžalskem v Mengšu

 

demos mengesKulturno društvo Franca Jelovška Mengeš, Mestni muzej Mengeš in Društvo Rudolfa Maistra Mengeš vabijo na predstavitev knjige Demos na Domžalskem, ki bo v četrtek, 24. 6. 2021 na vrtu Šuštaršičeve hiše na Trdinovem trgu 5 v Mengšu.

Knjigo, ki je izšla pri založbi Društva Demos na Kamniškem, bosta predstavila soavtorja Tomaž Štebe in Janez Škrlep.

Osebi za stike za Šuštaršičevo hišo: Peter Škrlep, 031 887 125, Janez Škrlep, 031 395 719

 

Ferdinant Šerbelj: Bergantova Prestar in Ptičar spet na ogled javnosti

Objavljeno: .

dr. Ferdinand Šerbelj, kustos v Narodni galeriji (vir Fcebook, Narodna galerija)Lastnika dve slik sta se pred meseci obrnila na dr. Ferdinanda Šerbelja, kustosa v Narodni galeriji in sodnega cenilca za barok, ki je takoj prepoznal, da gre za dve Bergantovi mojstrovini. Narodna galerija se je nemudoma začela pogajati o odkupu slik, saj sliki sodita v nacionalno zbirko, pri tem pa pridobila podporo ministrstva za kulturo.

Kot smo lahko prebrali v dnevnem časopisju, gre za dve baročni sliki Ptičar in Prestar baročnega slikarja Fortunata Berganta, Kamničana, ki sta bili pred II. svetovno vojno v lasti Jožefa Hudoverniga iz Ljubljane, nazadnje pa sta bili javnosti na ogled na zgodovinski razstavi slovenskega slikarstva v Ljubljani leta 1922. Sliki Ptičar in Prestar, ki ju je ustvaril baročni slikar Fortunat Bergant (1721-1769), sta od druge svetovne vojne veljali za pogrešani, o njuni usodi in povojnem lastništvu pa je krožilo več bolj ali manj prepričljivih zgodb. Kot poudarja umetnostnozgodovinska stroka imata sliki izjemno pomembno mesto v Bergantovem opusu, saj razkrivata duha tedanjega časa, obenem pa sodita med najpomembnejša dela slovenskega baroka.

Bergant Fortunant Prestar (Facebook Narodna galerija) Bergant Fortunant Ptičar (Facebook Narodna galerija)

 

Tagi/značke: Fortunant_Bergant Vladimir_Serbelj Narodna_galerija barok slikarstvo umetnostna_zgodovina

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta