Danica Zmrzlikar, predsednica Odbora za dodeljevanje štipendij Ustanove Petra Pavla Glavarja

danica zmrzlikarHvala vsem in poklon, da se odkrivajo dušo parajoča dejanja, prikrita povojnim generacijam, ki so ob teh dejstvih v času samostojnosti upravičeno globoko prizadete, s trpko bolečino v srcu, da so bile skozi takratni sistem zavedene, molk pa je bil edini garant ljudem, z vedenjem o teh zlodejanjih, da preživijo. Strah je vse do danes bil prisoten, najstarejšim se je zalezel v kosti in še danes ne spregovorijo. To potrjujejo izkustva. Res žalostno za naš narod in našo deželo, kamor bi morali posejati seme, ki bi obrodilo stoteren sad v veselje in zadovoljstvo vseh Slovencev. Zdaj pa pretreseni spremljamo sadove sejalcev groze. Z Bogom.

 

Društvo sv. Jakob Kamnik in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vabijo na večer KAMNIŠKE ZGODBE, ki bo v petek, 25. avgusta 2017, ob 20. uri na vrtu Frančiškanskega samostana v Kamniku (ob slabem vremenu v dvorani Frančiškanskega samostana).

Z besedo in glasbo bodo pripovedovalci obudili stare zgodbe, ki so jih slišali od staršev, starih staršev, sosedov ….

Pripovedovali bodo: Ivan Nograšek iz Tunjic, Jože Keršič iz Motnika, Verena vidrih Perko iz Mekinj, Ljuba Lajmiš iz Zgornjega Tuhinja, Anže Slana iz Tunjic in Ljoba Jenče iz Cerknice.

Ljoba Jenče bo zapela tudi nekaj balad ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika.

Pripovedi bo povezovala Breda Podbrežnik Vukmir.

Vljudno vabljeni. Vstopnine ni.

 

Dr. Gorazd Drevenšek: France Tomšič kot vizionar slovenskega političnega razvoja

Objavljeno: .

France Tomšič kot vizionar slovenskega političnega razvoja

Nekega popoldneva konec novembra 1988 sta se na Kersnikovi 4 v Ljubljani, na sedežu študentske organizacije Univerze Edvarda Kardelja, na Univerzitetni konferenci Zveze socialistične mladine (UK ZSMS), katere predsednik sem bil, zglasila France Tomšič in Andrej Magajna. Po uvodnih besedah o litostrojskem štrajku je France predlagal, da bi skupaj s študenti organizirali obletnico v počastitev pobude o organiziranju socialdemokratske stranke, napovedane na štrajku. Iz njegovega kratkega nagovora je bilo razvidno, da bi rad nekaj prispeval k družbenemu razvoju, ki se je takrat že znašel v primežu stiskanja zahodnih sil in stiski notranje politične krize. Zelo odločno sem povedal, da me obletnice ne zanimajo, zanimala pa bi me ustanovitev slovenske politične stranke socialnega profila, postavitev alternative hirajočemu sistemu. France se je odkašljal, pogledal Andreja, »češ kaj pa ta govori«, in diplomatsko rekel, da je to pogumna in daljnosežna ideja. Dogovorili smo se, da tako misel prespimo. Naslednji dan pa smo se dobili že pri konkretnih pogovorih in potrebnih ukrepih. Ko smo uspeli kolege iz študentskega vodstva prepričati, da smo iniciativnemu odboru za Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS, kot se je imenovala do ustanovitve) dodelili prostor, so se izkazali Francetova izjemna prodornost, voditeljska žilica in iskreno prepričanje v uspeh. Času primerno je izjemno medijsko uspešno pobudo promoviral in pritegnil prve lastovke slovenske pomladi. Tam nekje se je pričela zgodba samostojne slovenske države … In potem so pričeli pisati zgodovino tudi taki, ki so našo novo državo potrebovali izključno za lastne interese.

Tagi/značke: France Tomšič Socialdemokratska zveza Slovenije simpozij socialdemokracija Gorazd Drevenšek

demos zbornik cas pocasi brise blagoslov balantic tomsic njegov cas prelomna leta